xOrisOria News

Τροπολογία-βόμβα υπονομεύει την ανάκαμψη της Εθνικής Τράπεζας

Περίπου 16.280 συνταξιούχοι της Εθνικής είναι εδώ και 18 μήνες χωρίς επικουρική σύνταξη, ευρισκόμενοι σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση της ΕΤΕ για την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προεκλογική βόμβα στα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας συνιστά η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων, ΕΤΕΑΕΠ.

Η επιβάρυνση κρίνεται δυσβάσταχτη για την τράπεζα, καθώς προβλέπει ετήσιο κόστος 40 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια (πλέον της αναδρομικής επιβάρυνσης για το 2018), αθροίζοντας συνολική υποχρέωση άνω των 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εγγραφεί στον ισολογισμό της τράπεζας για το 2019 με τη μορφή εφάπαξ ποσού. Αυτό γιατί βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), η τράπεζα θα πρέπει να πάρει εφάπαξ πρόβλεψη για το σύνολο του ποσού, με συνέπεια να πλήττονται ευθέως τα κεφάλαιά της.

Αυτό επισημαίνουν πηγές της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι «η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό, που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για την ορθότητα σκέψης ή, ακόμη χειρότερα, για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει». Αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, η τράπεζα προτίθεται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να προσφύγει άμεσα στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση του μέτρου που θίγει, όπως επισημαίνουν, «την ευρωστία της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της». Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει:

• Την καταβολή από την τράπεζα 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα προσεχή πέντε χρόνια και συγκεκριμένα από το 2019 έως και το 2023. Σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί επίσης η επιβάρυνση για μετά την 5ετία, που παραπέμπεται σε αναλογιστική μελέτη.

• Η τράπεζα θα πρέπει επίσης να καταβάλει 40 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του 2018, όπως αυτές διαμορφώνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται στην τροπολογία. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 5 δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2020.

• Από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η τράπεζα και οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης, συνολικά 6,5%(3,25% η τράπεζα και 3,25% οι εργαζόμενοι). Ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019, η Εθνική θα καταβάλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους, δηλαδή 7%.

Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος να σημειωθεί ότι υπήρξε νομικός σύμβουλος των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, «ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ». Την κατηγοριοποίηση αυτή αμφισβητεί η ΕΤΕ, από την πλευρά της οποίας υποστηρίζεται ότι η τροπολογία δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν, με βάση τον μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στην τροπολογία, υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπόλοιπων συνταξιούχων του Δημοσίου. Αντίθετα, οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βαίνουν μειούμενες για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Πρόκειται για έναν διαχωρισμό που δεν βασίζεται σε καμία λογική, υποστηρίζουν πηγές της τράπεζας, που χαρακτηρίζουν την τροπολογία αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, καλούν τους συνταξιούχους να μην παραπλανηθούν από τη «σπασμωδική», όπως τη χαρακτηρίζουν, κίνηση του κ. Πετρόπουλου, στον οποίο μάλιστα αποδίδουν διετή καθυστέρηση στο θέμα.

Να σημειωθεί ότι οι περίπου 16.280 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας είναι εδώ και 18 μήνες χωρίς επικουρική σύνταξη, ευρισκόμενοι σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση της ΕΤΕ για την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ. Η διοίκηση της ΕΤΕ είχε προτείνει τη μεταφορά των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ενιαίο επικουρικό, αναλαμβάνοντας να καταβάλλει 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κόστος που είχε εγγράψει στον ισολογισμό του 2019. Για το θέμα της κατάργησης του ΛΕΠΕΤΕ έχουν ήδη υπάρξει δικαστικές προσφυγές και πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν την τράπεζα, αλλά η οριστική λύση αναμένεται να δοθεί από τον Αρειο Πάγο, στον οποίο έχει προσφύγει η ΕΤΕ, κατά τη συζήτηση του θέματος που έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post