Εάν μέχρι τώρα νομίζατε πως για να πάθετε τροφική δηλητηρίαση το απαραίτητο συστατικό θα ήταν ένας ύπουλος δολοφόνος που θα “εμπλούτιζε” το φαγητό σας με ένα μυστικό δηλητήριο… λανθανόσασταν! Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα και προ πάντων χωρίς την “βοήθεια” κανενός…
Η συνταγή για μια “πετυχημένη” τροφική δηλητηρίαση είναι απλή:
> Παίρνετε ένα τρόφιμο που να έχει “χαλάσει”,
> το εισάγετε στο στόμα, και
> απολαμβάνετε… με συνέπειες!
Εάν αυτό σας φαίνεται παράξενο, συνεχίστε να διαβάζετε και θα ανακαλύψετε πότε τα φαγητά “χαλούν” και γιατί, και πως η κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μια τροφική δηλητηρίαση.
Βακτηρίδια υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού μας. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα και η σαλμονέλα (για να διαβάσετε περισσότερα κάντε κλικ στο άρθρο “Σαλμονέλα” ). Ανάλογα με το είδος τους, τα βακτηρίδια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αυξάνονται πολύ στα διάφορα τρόφιμα ή και στο μαγειρεμένο φαγητό και το μολύνουν. Όταν εμείς καταναλώσουμε τέτοιο μολυσμένο φαγητό ή μολυσμένα τρόφιμα, μπορεί να δηλητηριαστούμε. Τότε είναι που λέμε πως πάθαμε τροφική δηλητηρίαση.
Ιδιαίτερα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψαρικά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από βακτηρίδια. Ο λόγος είναι ότι στα βακτηρίδια αρέσουν πολύ οι πρωτεΐνες και τις χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν.
Τα βακτηρίδια μπορούν όμως μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες να αναπτυχθούν επικίνδυνα. Στα βακτηρίδια αρέσουν ιδιαίτερα οι ψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία.
Για να αποφύγουμε λοιπόν την ανάπτυξη βακτηριδίων στα νόστιμα μας φαγητά πρέπει να τα κρατούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄ αυτό και υπάρχουν εξάλλου τα ψυγεία! Αφήνοντας για παράδειγμα το ωμό κρέας έξω από το ψυγείο για κάποιο χρονικό διάστημα δίνουμε πράσινο φως στα βακτηρίδια να μας το μολύνουν!
Όταν μαγειρεύουμε τα τρόφιμα πολλά από τα βακτηρίδια καταστρέφονται. Υπάρχουν όμως και διάφορα βακτηρίδια που επιζούν στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, έτσι ώστε να συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί το φαγητό. Γι΄ αυτό και τα μαγειρεμένα φαγητά δεν πρέπει να τα αφήνουμε πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά να τα βάζουμε στο ψυγείο.
Πώς καταλαβαίνουμε εάν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει; Πολύ απλή η απάντηση: Στις πλείστες περιπτώσεις φαγητά ή τρόφιμα που έχουν πολιορκηθεί από βακτηρίδια, μυρίζουν άσχημα ή και αλλάζουν τοπικά το χρώμα τους. Εάν λοιπόν κάτι μυρίζει παράξενα… καλύτερα να το πετάξετε.
Όμως μην ανησυχείτε… αν η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται. Ανάλογα με το πόσο έντονη ήταν η μόλυνση και ανάλογα με το είδος των βακτηριδίων η δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί λίγες ώρες μέχρι και εβδομάδες μετά την μόλυνση μας, και μπορεί να κρατήσει λίγες ώρες μέχρι και περίπου δέκα μέρες.
Τι συμβαίνει όταν έχουμε πάθει τροφική δηλητηρίαση;
Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης είναι η διάρροια, πόνος στο στομάχι, εμετός, πονοκέφαλος, πυρετός και κάποτε αίμα και πύο στα ούρα.
Μόνο σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, ανθρώπων, π.χ. σε ηλικιωμένους, βρέφη, σε άτομα που πάσχουν, μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη γι΄ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν ένα γιατρό.
Για τους υπόλοιπους μας σε μια τέτοια περίπτωση δεν μένει τίποτε παρά… υπομονή και το δίδαγμα, την επόμενη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που βάζουμε στο στόμα μας, ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται τα μολυσμένα τρόφιμα!
Πηγη healthier world
Use Facebook to Comment on this Post