Έχετε πιάσει αμέτρητες φορές τον εαυτό σας να τρώτε τα νύχια σας ή να τα πειράζετε, χωρίς να το σκέφτεστε;
Οι ακούσιες και επαναλαμβανόμενες αυτές κινήσεις, που από πολλούς ειδικούς χαρακτηρίζονται και ως ψυχαναγκαστικές, υποδηλώνουν στην πραγματικότητα περισσότερα πράγματα για την προσωπικότητά σας απ” όσα πιστεύετε.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, στην επιθεώρηση «Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry» έρχεται να ρίξει φως στις «συμπεριφορές» αυτές, επιχειρώντας να τις ερμηνεύσει.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που είναι γενικώς ανυπόμονοι ή που βαριούνται ή απογοητεύονται εύκολα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που εστιάζει στο σώμα, όπως το φάγωμα του δέρματος γύρω από τα νύχια ή το φάγωμα των νυχιών ή το τράβηγμα των βλεφαρίδων.
«Πιστεύουμε ότι άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί να είναι τελειομανείς, υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να φέρουν εις πέρας μια δουλειά με φυσιολογικούς ρυθμούς», δήλωσε στον τύπο ο Δρ. Kieron O’Connor, καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής ερευνητής. «Γι” αυτό και είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, την ανυπομονησία και το αίσθημα του ανικανοποίητου όταν δεν εκπληρώνουν τους στόχους τους. Επιπλέον, βιώνουν υψηλά επίπεδα ανίας.»
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα άτομα που τρώνε τα νύχια του μία στο τόσο, δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού στην πραγματικότητα εξυπηρετούν έναν προσωρινό σκοπό σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εκφράσουν την ενεργητικότητά τους πιο παραγωγικά.
Όταν, όμως, είναι δύσκολο να κοπούν οι συνήθειες και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα, τότε γίνονται διαταραχή.
Πώς μπορούν να γιατρευτούν αυτές οι συμπεριφορές;
Σύμφωνα με τον καθηγητή O’Connor, προς το παρόν, υπάρχουν δυο επιλογές, είτε μέσω της συμπεριφοριστικής θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση της συνήθειας με μια εποικοδομητική πράξη, είτε μέσω μιας διαφορετικής προσέγγισης που εστιάζει σε βαθύτερους παράγοντες που προκαλούν ένταση όπως είναι η τελειομανία ή άλλες αρνητικές σκέψεις.
Use Facebook to Comment on this Post