Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, χθες, υπογράμμισε πως το νέο κόμμα που θέλει να δημιουργήσει επιθυμεί να είναι «ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό» και «πιο βαθιά αριστερό».
Με πολλαπλά εσωκομματικά μηνύματα και μία χαρακτηριστική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. «Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευθούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύθηκε» ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά του με εσωκομματική κατεύθυνση έναντι όσων εκφράζουν επιφυλάξεις για το «άνοιγμα» του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας, όπως είχε φανεί και το προηγούμενο διάστημα, ήταν σαφής και ως προς την «ιδεολογική καθαρότητα» του κόμματος ζητώντας «ανοιχτές πόρτες» και έναντι όσων έχουν «διαφορετικές ρίζες και αναφορές». Στο σημείο, μάλιστα, αυτό ο κ. Τσίπρας σε μία έντονη σημειολογική αναφορά, επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για τους «μη προνομιούχους Ελληνες».
Η ομιλία, πάντως, του προέδρου του κόμματος, όπως προειπώθηκε, είχε αρκετά σημεία με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό, αφήνοντας αιχμές απέναντι σε όσους έχουν διαφορετική άποψη για τη μετεξέλιξή του. Τέτοια αποστροφή ήταν όταν κάλεσε άπαντες και άπασες να εργαστούν για το συνέδριο «χωρίς καχυποψίες», αλλά και το σημείο όπου είπε πως «η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων», αλλά «στους πολλούς, καθημερινούς ανθρώπους». Δεν είναι τυχαίο πως η ομιλία έκλεισε στην ίδια κατεύθυνση με τη φράση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν». Κλείνοντας, πάντως, σε μία προσπάθεια να καλύψει και την αμιγώς αριστερή πτέρυγα, υπογράμμισε πως το νέο κόμμα που θέλει να δημιουργήσει επιθυμεί να είναι «ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό» και «πιστέψτε με, πιο βαθιά αριστερό». Κατά τα λοιπά, ο τέως πρωθυπουργός προανήγγειλε τρία βήματα: Πρώτον, μία μεγάλη καμπάνια που θα είναι ουσιαστικά προσκλητήριο ένταξης στον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Δεύτερον, τη συγκρότηση μιας «Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης» που «θα έχει την ευθύνη για όλη την πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής». Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός «διευρυμένου οργανωτικού γραφείου, καθώς και μιας «Επιτροπής Προγράμματος».
Ενδιαφέρον έχει πως ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, μίλησε για προοπτική επανόδου στην εξουσία, μιλώντας για «το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική». Ενα σημείο πάντως υποβόσκουσας τριβής κατά την πρώτη ημέρα της Κ.Ε. – συνεχίζεται και σήμερα– είναι ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν δόθηκε το κείμενο της διακήρυξης, κάτι που αναμένεται σήμερα.
Επίθεση στη Ν.Δ.
Ο τέως πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για Πρέσπες, Μάτι αλλά και για την παρουσία του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος, η συνάντηση με τον κ. Τραμπ, δεν επιτεύχθηκε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αν αυτό είχε συμβεί στον ίδιο φανταστείτε «ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία ειδήσεων», σε μία επαναφορά κριτικής στα ΜΜΕ. Οσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο», ενώ τον κατηγόρησε πως δεν έθεσε και το θέμα «των παράνομων γεωτρήσεων». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης», κατηγορώντας τον πως είχε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σχέση με όσες εκφράζει στην Ελλάδα. Τέλος, υπήρχε αναφορά και στη Novartis: «Η Προανακριτική θα είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», είπε.
Έντυπηkathimerini.gr