xOrisOria News

Τόμας Βίζερ: “Μετά τις εκλογές θα σας φέρουμε νέα μέτρα – Θα αλλάξουν σημαντικοί όροι του νέου Μνημονίου”

1του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όσοι πίστευαν ότι το επαχθές Μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά, είναι αυτό που ψήφισε η Βουλή στα μέσα Αυγούστου κάνουν μεγάλο λάθος καθώς οι δανειστές ζητούν αλλαγές προς το χειρότερο των όρων που οι ίδιοι είχαν επιβάλλει, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο πρόεδρος του Euro Working Group Toμας Βίζερ.

Οι αλλαγές θα είναι μεγάλες και θα αφορούν όρους του μνημονίου όπως δήλωσε ο πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ.

Μιλώντας στην κυριακάτικη Realnews τονίζει ότι θα υπάρξουν νέες εντατικές διαπραγματεύσεις και αλλαγή των όρων του μνημονίου αμέσως μετά τις εκλογές!

Μάλιστα καλεί τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν και να προωθήσουν από κοινού τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Θα υπάρξουν εντατικές διαπραγματεύσεις διότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο πρόγραμμα το Φθινώπορο. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα αντανακλά στο πρόγραμμα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα προσαρμοστεί.

Δηλαδή τι άλλο θα μας ζητήσουν; Διπλασιασμό των νέων φόρων; Φοροκυνήγι ακόμα και στις…γάτες;

Το ζήτημα είναι ότι εντέχνως σε αυτή την προεκλογική περίοδο (η πιο άτονη από όσες εκλογικές αναμετρήσεις μπορούμε να θυμηθούμε) δεν αναφέρεται πουθενά ότι από το Φθινώπορο οι Έλληνες δεν θα προλαβαίνουν να βγάζουν το χέρι από την τσέπη, για να πληρώνουν όπως φαίνεται σε λίγο, μέχρι και φόρο…αναπνοής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο παρουσία του υπηρεσιακού ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη μας υπενθύμισαν τι μας περιμένει με το που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς (στο να “ξετιναχθεί” ο ελληνικός λαός και να το ονομάσουν “μεταρρύθμιση”), λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού, ωστόσο είναι προσεκτικοί στο να κάνουν “άτσαλες” πολιτικές δηλώσεις όπως στο παρελθόν και εξέφρασαν την σιγουριά ότι, η νέα κυβέρνηση θα επιδοθεί σε μαραθώνιο, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Άλλωστε σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα πλέον έχει υπογράψει ένα με δύο μνημόνια, πλην των κομμάτων του ΚΚΕ, του Λαϊκού Συνδέσμου αλλά και της νεοσύστατης ΛΑΕ του Π.Λαφαζάνη ή της νεοεισερχόμενης (δημοσκοπικά) στη Βουλή Ένωσης Κεντρώων του Β.Λεβέντη. Τι ανησυχία θα μπορούσαν να έχουν; Το μόνο που τους απασχολεί είναι εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες, τέτοιες που να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν εκτενώς το θέμα της Ελλάδας και δη τα ζητήματα εκείνα που αφορούν στην προετοιμασία των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση, τον ακριβή χρόνο έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

“Τη δεδομένη στιγμή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία και να περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος”, τόνισε, αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. “Είναι κρίσιμες οι εκλογές, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος”

“Δεν συζητήθηκε επισήμως ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος, αλλά η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο” πρόσθεσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Να σημειωθεί εδώ πως σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, οι δανειστές σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα κουρέματος της ονομαστικής του αξίας, αλλά μόνο νέος γύρος ελάφρυνσής του, μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του και μείωσης των επιτοκίων, που σημαίνει απλά παράταση της οικονομικής “δουλείας” για ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε πολλά τους επόμενους μήνες από την Ελλάδα, όπως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών, και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Ο επίτροπος Π.Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην δόση των 3 δισ.ευρώ που προσμένει η χώρα. Εκτίμησε ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί μια υπο-δόση ύψους 1-2 δισ. ευρώ

Η εκταμίευση της υπο-δόσης αυτής θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

“Η δόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί στην Ελλάδα, έως τα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας, υπό την προϋπόθεση της ταχείας υλοποίησης του προγράμματος” δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για τις τράπεζες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών. Είναι επείγουσα ανάγκη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου».

Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα stress tests.

Στόχος είναι τα stress tests να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post