Η δήλωση έγινε κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο Vice
«Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη», δηλώνει ο Τζέφρι Πάιατ,
Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι όλα αυτά είναι προεκλογική ατζέντα ο Αμερικανός πρέσβης, απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».
Στο ερώτημα αν μπορούμε να ελπίζουμε να γυρίσουν πίσω οι δυο αξιωματικοί μας απάντησε:«Αυτή η δουλειά μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι αυτοί οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι συμφέρον, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα να υπάρξει μια σταθερή, ομαλή συνεργατική σχέση μεταξύ των δυο χωρών.»
Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στο Vice
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρεσβευτής «ανησυχεί» για κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Tην ανησυχία του για τον κίνδυνο μίας «ακούσιας αντιπαράθεσης» στο Αιγαίο επανέλαβε από το το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 2 Μαρτίου.
Ενώ φόβους για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια, εξέφρασε και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Ιστορίες του Σκάι, η οποία μεταδόθηκε στις 30 Ιανουαρίου«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.
Αυτές δεν είναι τυχαίες δηλώσεις και ούτε ο Πάιατ είναι ένας απλός συνηθισμένος πρεσβευτής. Θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών και ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία την εποχή της ανατροπής του τότε νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς μετά από μια αιματηρή αστική εξέγερση που ακόμα κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ πολιτών του Κιέβου και αστυνομικών.