{ Μέρος Α΄- Γρήγορες λύσεις }
Αντικατάσταση, τώρα!
Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα καθαριστικά προϊόντα οικιακής χρήσης μπορούν να δράσουν τοξικά σε περίπτωση που τις εισπνεύσετε ή έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας, ερεθίζοντας το αναπνευστικό σας σύστημα ή προκαλώντας εξανθήματα. Αν, μάλιστα, στο σπίτι σας υπάρχουν άτομα επιρρεπή σε δερματολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, όπως παιδιά με άσθμα, έχετε έναν παραπάνω λόγο ανησυχίας.
Η λύση; Δοκιμάστε να καθαρίζετε χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με σόδα ή ξίδι και γενικά λιγότερο τοξικά προϊόντα.
Καθαριστικά από τα χεράκια σας
Καθαρίζουν τις περισσότερες επιφάνειες, αφαιρούν το λίπος, απομακρύνουν τη μούχλα, είναι ασφαλή για τα παιδιά και τα κατοικίδια και μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.
Δείτε πώς:
Συνταγή 1:
Αναμείξτε 1 μέρος λευκό ξίδι και 9 μέρη νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
Συνταγή 2: Διαλύστε μαγειρική σόδα σε λίγο νερό για να φτιάξετε ένα καθαριστικό σε μορφή πάστας.
Φύσηξε αέρας
Δεν μπορείτε να το μυρίσετε, να το δείτε, ούτε να το γευτείτε. Το ραδόνιο -ένα επικίνδυνο αέριο που σχηματίζεται όταν το ουράνιο διασπάται στο χώμα, τις πέτρες ή το νερό- μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας μέσα από ρωγμές ή τρύπες στα θεμέλια, τους τοίχους ή γύρω από τους σωλήνες. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αυτό, καθώς έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο και εισπνέουν αναλογικά με το βάρος τους περισσότερο αέρα.
Η λύση; Αερίζετε το σπίτι σας τις ώρες με χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Εισπνεύστε φυσικά αρώματα
Τα αποσμητικά χώρου μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους δυσκολία στην αναπνοή και πονοκεφάλους. Επιπλέον, όμως, έρευνα του NRDC (Συμβούλιο Προστασίας των Φυσικών Πόρων) έδειξε ότι αρκετά από τα αποσμητικά της αγοράς περιέχουν φθαλικές ενώσεις, τις οποίες μάλιστα δεν αναγράφουν στα συστατικά τους. Οι χημικές αυτές ουσίες συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα και συγγενείς ανωμαλίες.
Η λύση; Προτιμήστε να αρωματίζετε τον χώρο σας με βότανα όπως το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ή με αιθέρια έλαια όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, το νερολί.
Μπιχλιμπίδια, bye-bye!
Η σκόνη κάνει κακό στην υγεία. Για την ακρίβεια, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αποτελούν το νούμερο ένα αλλεργιογόνο εσωτερικών χώρων. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να μη γεμίσουν το σπίτι τους με μπιχλιμπίδια, που την προσελκύουν. Αν ανήκετε στην εξαίρεση, ένα μεγάλο μπράβο. Αν, πάλι, είστε μέρος του κανόνα, σας έχουμε τη λύση:
Κίνηση 1η: Ρίξτε μια γρήγορη
ματιά στους χώρους όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Κίνηση 2η: Εντοπίστε ψεύτικα λουλούδια, παλιά περιοδικά και εφημερίδες, γούνινα ζωάκια, φωτογραφίες σε διάφορα μεγέθη και κάθε λογής μπιμπελό.
Κίνηση 3η: Περιορίστε τα στο μισό. Βάλτε, για παράδειγμα, τις φωτογραφίες σε άλμπουμ, πετάξτε τα ψεύτικα λουλούδια, χαρίστε μερικά από τα χνουδωτά ζωάκια και πακετάρετε κάποια από τα μικροσκοπικά αναμνηστικά σας.
Σε ετοιμότητα
Φυλάσσετε όλα τα καθαριστικά προϊόντα σε ένα καλάθι. Έτσι, θα είναι έτοιμα για χρήση μόλις τα χρειαστείτε και θα μπορείτε να τα μεταφέρετε εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Όσο περιμένετε το απολυμαντικό να δράσει, κάντε κάποια άλλη δουλειά.
{ Μέρος Β΄- Βόλτα στο σπίτι }
Στο μπάνιο
Πλυντήριο: Σκέφτεστε ότι το πλυντήριό σας είναι από τα πιο καθαρά μέρη στο σπίτι σας; Σκεφτείτε το ξανά.Τα βρόμικα ρούχα μπορεί να γεμίσουν το πλυντήριό σας με μικροοργανισμούς, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην υγρασία και εύκολα μεταφέρονται σε επόμενες πλύσεις. Για να το διατηρείτε καθαρό, μπορείτε να πραγματοποιείτε μία πλύση με ξίδι ή χλωρίνη σε τακτά διαστήματα.
Καπάκι τουαλέτας: Όταν τραβάτε το καζανάκι, στέλνετε στον αέρα μικροσταγονίδια με όλων των ειδών τα μικρόβια. Για να περιορίσετε τις ανεπιθύμητες «μεταφορές», ρίξτε άσπρο ξίδι (περίπου 2 φλιτζάνια) ή απολυμαντικό στη λεκάνη και ψεκάστε όλες τις επιφάνειες της τουαλέτας. Περιμένετε για περίπου 10΄ και στη συνέχεια σκουπίστε τις εξωτερικές επιφάνειες και τρίψτε με μια βούρτσα το εσωτερικό.
Ντουζ: Αν η ντουζιέρα σας περιβάλλεται από γυαλί, ψεκάστε το με ένα από τα μείγματα που σας προτείνουμε παραπάνω, ώστε να περιορίσετε τον σχηματισμό μούχλας. Αν, πάλι, έχετε κουρτίνα, μπορείτε να τη βγάζετε και να την πλένετε.
Στο καθιστικό
Μικρά και επιβαρημένα: Μικρόβια βρίσκονται εκεί που βρίσκεστε και εσείς, ιδιαίτερα σε σημεία που αγγίζετε, όπως τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, πόμολα, διακόπτες, χερούλια.
Γι’ αυτό, καλό είναι να τα καθαρίζετε τακτικά με ένα πανάκι εμποτισμένο με ένα απολυμαντικό αιθέριο έλαιο, όπως το tea tree, η καλέντουλα και το κυπαρίσσι.
Χαλιά: Πρώτον, μαζεύουν ψίχουλα, άρα γίνονται εστία μικροβίων. Δεύτερον, όταν περπατάτε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια, αφήνετε πάνω τους όσα έχετε μαζέψει από τον δρόμο. Γι’ αυτό, «γλιστρήστε» στις άνετες παντόφλες σας μόλις μπείτε στο σπίτι. Αν, πάλι, δεν θέλετε να βγάλετε τα παπούτσια σας, τότε θα πρέπει να καθαρίζετε τα χαλιά με σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Βιβλία: Η πνευματική σας τροφή, τα βιβλία, αποτελούν τροφή και για τα ακάρεα, ενώ προσφέρουν κατοικία σε σπόρια μούχλας και ένα είδος εντόμου που μοιάζει με ψείρα. Φυλάσσετέ τα, επομένως, σε κλειστές βιβλιοθήκες ή φροντίστε να καθαρίζετε την επιφάνειά τους με την ηλεκτρική σκούπα.
Γραφείο: Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και το «ποντίκι» είναι γόνιμο έδαφος για μικρόβια, ειδικά αν τα χρησιμοποιούν πολλά άτομα ή αν τρώτε ενώ εργάζεστε. Τινάζετε, λοιπόν, το πληκτρολόγιό σας συχνά ή κάνετε χρήση ενός σπρέι καθαρισμού για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε ένα μαντιλάκι για να το απολυμαίνετε.
Στην κουζίνα
Νεροχύτης: Ξεχάστε την τουαλέτα. Εδώ βρίσκεται το πιο βρόμικο σημείο του σπιτιού. Βακτήρια από ωμά κρέατα και άλλα τρόφιμα κάνουν… πάρτι στο υγρό αυτό περιβάλλον. Συνεπώς, απολυμαίνετε τον νεροχύτη καθημερινά. Όσο για το σφουγγαράκι της κουζίνας, είναι αποδεδειγμένα το πιο βρόμικο αντικείμενο στο σπίτι. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να το στραγγίζετε καλά, να το αφήνετε να στεγνώσει και να το αλλάζετε τακτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε
να το βάζετε για 1΄ στον φούρνο μικροκυμάτων ή για μία πλύση στο πλυντήριο πιάτων.
Ντουλάπι: Και ενώ συνεχώς ανησυχείτε για τον νεροχύτη, σπανίως σκέφτεστε αυτό που βρίσκεται κάτω από αυτόν. Παράλειψη σημαντική, αν αναλογιστείτε ότι εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς από μούχλα μέχρι μαμούνια και ποντίκια (αν υπάρχουν τρύπες)! Τι να κάνετε; Βγάλτε τα πάντα. Ελέγξτε τους σωλήνες, γιατί με τόσα πράγματα
που υπάρχουν συνήθως εκεί κάτω δεν είναι δύσκολο να μετακινηθούν, προκαλώντας κάποια μικρή διαρροή. Απολυμάνετε τις σκληρές επιφάνειες. Ξεφορτωθείτε προϊόντα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για έναν χρόνο, καθώς και τα τοξικά. Αν βρείτε κενά, πάρτε ένα αφρώδες σπρέι πολυουρεθάνης για να τα γεμίσετε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο, γιατί τα προϊόντα αυτά είναι εύφλεκτα και τοξικά.