απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού, τον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την καρδιά, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Host and Microbe.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η υπερβολική πρόσληψη μαγγανίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη της καρδιάς από το βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
Η μελέτη φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες προσβολής από λοιμώξεις, ενώ επίσης λειτουργεί σαν προειδοποίηση για όσους λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες μαγγανίου μέσω της διατροφής τους και/ή μέσω συμπληρωμάτων.
«Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί και ρυθμίζει τα επίπεδα των διαφόρων θρεπτικών συστατικών και η παραδοσιακή δυτικού τύπου διατροφή περιλαμβάνει αρκετά μέταλλα. Η ιδέα της υπερβολικής πρόσληψης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Έρικ Σκάαρ, από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ.
Ο Σκάαρ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση του μαγγανίου που λαμβάνεται μέσω της διατροφής σε πειραματόζωα (ποντίκια) και διαπίστωσαν πως όταν η πρόσληψη του μετάλλου ήταν αυξημένη (περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό) τα πειραματόζωα ήταν πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους έπειτα από λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Οι αναλύσεις που έκαναν στη συνέχεια οι ερευνητές υπέδειξαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν λάβει μεγάλες ποσότητες μαγγανίου ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν συγκεκριμένα λόγω λοίμωξης από σταφυλόκοκκο στην καρδιά.
Εξετάζοντας τους πιθανούς μηχανισμούς που οδήγησαν στην παραπάνω έκβαση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαγγάνιο απενεργοποιεί έναν αμυντικό μηχανισμό-κλειδί ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από σταφυλόκοκκο σπεύδουν στο σημείο της λοίμωξης κύτταρα (ουδετερόφιλα) που απελευθερώνουν δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS), εξηγεί ο Σκάαρ, ωστόσο όταν το μαγγάνιο ανευρίσκεται στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες αυτός ο σωτήριος μηχανισμός δεν λειτουργεί. «Είναι εντυπωσιακό πώς μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή μπορεί να απενεργοποιήσει μία από τις πιο ισχυρές άμυνες του ανοσοποιητικού» αναφέρει ο Σκάαρ.
Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας (λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς) και η δεύτερη συχνότερη αιτία λοίμωξης του αίματος. Σε επόμενες μελέτες τους, ο Σκάαρ και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να εξετάσουν γιατί η καρδιά παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στη λοίμωξη από σταφυλόκοκκο λόγω υπερεπάρκειας μαγγανίου και επίσης εάν και άλλα συστατικά, όπως μέταλλα και βιταμίνες, επηρεάζουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις.