Είναι τόσο πολύ τραγική η πολιτική που ακολουθεί η συγκύβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καθώς για ακόμα μια φορά μια άρνηση της τρόικας θα φέρει “σφαγή” των συντάξεων κατά 30%! Αυτή τι στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα για το ύψος των συντάξεων στο μέλλον.
Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις των εκπροσώπων της τρόικας περάσουν τότε αναμένεται μεγάλο «τσεκούρι» στις αποδοχές χιλιάδων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, η τρόικα θέτει στο τραπέζι την εξάλειψη των… επιδοτήσεων – «μπόνους» που προσαυξάνουν τις συντάξεις δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται τον Οκτώβριο να εκδώσει ειδική μελέτη για τις μη ανταποδοτικές παροχές ανά Ταμείο.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Ασφαλιστικού -που σε μεγάλο λόγο οφείλεται στο πρόγραμμα PSI -και τον κίνδυνο «εκτροχιασμού» του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής στη διετία 2015 – 2016, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων.
Ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία – μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την παρατεταμένη ύφεση και την «κρίση» πληρωμών – είναι τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν ότι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ βρίσκονται στο κόκκινο και χρειάζονται έξτρα χρηματοδότηση.
Εχοντας ο ΟΑΕΕ απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 το 81,3% και το ΙΚΑ το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα συζητηθούν στο Παρίσι, εκτός από την ήδη αποφασισμένη λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων, και τα σενάρια που προβλέπουν την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία), καθώς και των «μπόνους» σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική) και του προβλεπόμενου στο σχετικό νόμο 3863/10 υποχρεωτικού διαχωρισμού των προνοιακών παροχών από τις κύριες συντάξεις.
Στην «ατζέντα» της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, ακόμη, ο νέος απεργιακός νόμος, η αξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων καθώς και η πρόβλεψη δεύτερου βαθμού κρίσης στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περιπτώσεις μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.
Use Facebook to Comment on this Post