ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρισμός
Η αύξηση της δαπάνης ανά τουρίστα οδηγεί φέτος σε ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων το α΄ εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις εισπράξεις ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του αριθμού των τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 5,5 δισ. το α΄ εξάμηνο 2019 ενισχυμένες 15,3% ή 732,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό μεταβολής του α΄ εξαμήνου 2018 (17,2% ή 699,6 εκατ. ευρώ), σημειώνει η Eurobank, εστιάζεται στις πηγές μεταβολής των ταξιδιωτικών εσόδων. Πέρυσι, όπως και τα προηγούμενα έτη, η ενίσχυση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης αποτέλεσε τη βασική συνιστώσα στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων. Το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται οριακή μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, καθώς και άνοδος της δαπάνης ανά ταξίδι. Συγκεκριμένα, η ροή των ταξιδιωτών –εξαιρουμένων στατιστικών στοιχείων από κρουαζιέρες– από 9,456 εκατ. άτομα το α΄ εξάμηνο 2018 μειώθηκε οριακά στα 9,407 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2019 ( μείωση κατά 0,5% ή περίπου 49.000 άτομα).
Η δαπάνη ανά ταξίδι σημείωσε υψηλή ετήσια αύξηση το α΄ εξάμηνο 2019 (15,9%), με όλες τις επιμέρους ζώνες χωρών να εμφανίζουν σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, η δαπάνη ανά ταξίδι των ταξιδιωτών από Γαλλία κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,8%, από Γερμανία 7,5%, από Ηνωμένο Βασίλειο 3,1% και από ΗΠΑ 2,4%. Ως εκ τούτου, με δεδομένη την οριακή μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, η ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 προήλθε αποκλειστικά από τη συνιστώσα της δαπάνης ανά ταξίδι. «Ναι μεν η πορεία των τουριστικών εσόδων το α΄ εξάμηνο 2019 είναι ικανοποιητική, ωστόσο δεν δύναται να προεξοφλήσει την αθροιστική επίδοση του έτους. Οι εν λόγω χρονολογικές σειρές χαρακτηρίζονται από υψηλή εποχικότητα με τα στοιχεία του β΄ εξαμήνου (κυρίως το γ΄ τρίμηνο) να έχουν κατά μέσον όρο υψηλότερη βαρύτητα στην ετήσια μεταβολή των τουριστικών εισπράξεων για το σύνολο του έτους», καταλήγει η Eurobank.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr