φλεγμονής και η αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου.
Μερικά από αυτά, όμως, μπορεί να κάνουν το στόμα μας να πάρει… φωτιά!
Τα μπαχαρικά αυτά περιέχουν καψαϊκινοειδή, σύνθετα μόρια που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε είδος καυτερής πιπεριάς. Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι περιέχουν συστατικά με διαφορετική δομή κι έτσι το κάψιμο που προκαλούν δε διαρκεί πολλή ώρα.
Το κάψιμο οφείλεται σε μια χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν η καψαϊκίνη δεσμεύεται στους υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Πρόκειται για τους ίδιους νευρώνες που ανιχνεύουν τη θερμότητα.
Η καψαϊκίνη διαλύεται στο λίπος, το λάδι και το αλκοόλ αλλά όχι στο νερό. Εάν πιείτε νερό μετά από ένα πικάντικο γεύμα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαπλωθεί η καψαϊκίνη σε ολόκληρο το στόμα και να δεσμευθεί σε περισσότερους ακόμη υποδοχείς του πόνου. Θα πρέπει να αποφύγετε επίσης τη μπύρα και τα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν επίσης νερό.
Τα νεύρα που αντιδρούν στην καψαϊκίνη ανταποκρίνονται επίσης στη θερμότητα. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε κάτι δροσερό –εκτός από νερό– για να αντιμετωπίσετε το κάψιμο.
Οι καλύτερες επιλογές σας είναι τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, το ελαιόλαδο και το ψωμί.
Τα λίπη και των γαλακτοκομικών διαλύουν την καψαϊκίνη και καταπραΰνουν το κάψιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με το δυνατό αλκοόλ (π.χ. βότκα). Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης λίπη, ενώ αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί απορροφούν τα μόρια της καψαϊκίνης από τη στοματική κοιλότητα.