Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά, η οποία ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκαν οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι προοπτικές της χώρας μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην αποψινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο –όπου οι πολιτικές ομάδες της Ευρώπης θα παράσχουν ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης με απόλυτη πλειοψηφία στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– στρέφονται όλα τα βλέμματα της Ευρώπης, αλλά και της Αθήνας. Κι αυτό, διότι η εκλογή της Γερμανίδας υποψηφίας για το χρίσμα της προέδρου της Κομισιόν θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διαδοχή από την Επιτροπή Γιούνκερ στη νέα Κομισιόν και τις τελικές αποφάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού που επιδιώκει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα και τον επόμενο Ελληνα επίτροπο.
Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να διεκδικήσει ένα από τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια για την Ελλάδα στην επόμενη Κομισιόν, προφανώς προκειμένου να συμβολίσει και την οικονομική ανάταξη της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε σχετική επικοινωνία με την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν με βάση το χαρτοφυλάκιο. Ο πρωθυπουργός κρατάει τα χαρτιά του κλειστά, αλλά ως φαβορί για τη θέση αυτή τη στιγμή ξεπροβάλλει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. (2007-2009), είναι από τα πρόσωπα που διατηρούν ανοικτό δίαυλο με τον κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό και γνωρίζει όσο λίγοι τους μηχανισμούς της Κομισιόν και το ευρωπαϊκό «παιχνίδι». Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είχε πει ότι ο νέος επίτροπος θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και του ρόλου που διαδραμάτισε σε αυτήν ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σχοινάς είχε διαύλους και με την απελθούσα κυβέρνηση, γεγονός που δεν είναι άνευ σημασίας σε ενδεχόμενο διορισμό του, καθώς όλοι οι επίτροποι υφίστανται τη βάσανο των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου λόγο έχουν όλες οι πολιτικές ομάδες.
Το χθεσινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά –ήταν προγραμματισμένο από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική– αναζωπύρωσε τη φημολογία περί ορισμού του κ. Σαμαρά ως νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, σενάριο που φαίνεται να φθίνει. Οι πληροφορίες διακινούνται εδώ και καιρό χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά και εξαρχής είχαν το σκεπτικό ότι ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να διεκδικήσει μια από τις αντιπροεδρίες του ΕΛΚ στη νέα Κομισιόν. Ομως, δεδομένου ότι το σενάριο Μάνφρεντ Βέμπερ στην κεφαλή της Κομισιόν «κάηκε», μαζί με αυτό «καίγεται» και το σενάριο μιας αντιπροεδρίας, καθώς μία απ’ αυτές έχει ήδη δοθεί στον Βάλντις Ντομπρόβσκις και δεν είναι καν βέβαιο, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσε η εύθραυστη συναίνεση των πολιτικών ομάδων μετά τις ευρωεκλογές, ότι το ΕΛΚ θα λάβει άλλη. Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για εφ’ όλης της ύλης και σε «ιδιαίτερα καλό κλίμα» συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά, στην οποία συζητήθηκαν οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι προοπτικές της χώρας μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την «ολόθερμη» στήριξή του σε όλη την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών.
Από την αποψινή ψηφοφορία θα κριθεί τόσο αν η κ. Φον ντερ Λάιεν θα εκλεγεί –ή αν η Ευρώπη θα μπει σε νέες περιπέτειες τον Σεπτέμβριο–, καθώς η ψήφος είναι μυστική και ενδέχεται να απελευθερώσει αντιγερμανικές δυνάμεις ακόμη και εντός του ΕΛΚ. Σε κάθε περίπτωση, το γήπεδο ανοίγει για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια, πάντως, σημειώνεται ότι στην παρούσα Κομισιόν το ΕΛΚ κατείχε, μεταξύ άλλων, αυτά της εσωτερικής αγοράς και ανταγωνιστικότητας, της ενέργειας, της έρευνας και τεχνολογίας.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post