Φακοί επαφής: από ποια ηλικία και μετά επιτρέπεται να τους φορέσω;

1Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να φορέσει κανείς φακούς επαφής. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο/η νέος/α βρίσκεται ανάμεσα στις ηλικίες 11 με 14 ετών.
Σημασία έχει το πόσο υπεύθυνος είναι ο/η νέος/α και κατά πόσο φροντίζει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας που αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση των φακών επαφής. Απαλλασσόμενοι οι νέοι από το σκελετό των γυαλιών αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ελκυστικοί στα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα οι φακοί επαφής;

Με τα σύγχρονα προϊόντα καθαρισμού οι φακοί επαφής χρειάζονται πολύ μικρή φροντίδα. Ένα ειδικό υγρό καθαρισμού και μία θήκη φύλαξης είναι αρκετά. Πολλοί από τους εφαρμοστές φακών επαφής υποστηρίζουν ότι οι νέοι είναι πιο υπεύθυνοι στον καθαρισμό και τη σωστή φύλαξη των φακών επαφής από τους χρόνιους χρήστες, οι οποίοι με τα χρόνια γίνονται ασυνεπείς ως προς τα μέτρα υγιεινής. Οι νέοι αποδεικνύονται, επίσης, πιο προσεκτικοί στις οδηγίες του γιατρού τους και δεν αλλάζουν συνέχεια υγρά καθαρισμού, κάτι που θα μπορούσε να τους προκαλέσει προβλήματα με την ανοχή των οφθαλμών τους στους φακούς επαφής.

Πόσο άνετα νιώθεις φορώντας φακούς επαφής;

Οι σύγχρονοι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πάρα πολύ άνετοι όταν φορεθούν και είναι τόσο λεπτοί που δεν φαίνονται στο μάτι. Θεωρείται ότι η εφαρμογή φακών επαφής την πρώτη φορά συνοδεύεται από πόνο. Αυτή η αντίληψη είναι κατανοητή, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι καθώς θα ακουμπούν το μάτι με το φακό, θα έχουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα πόνου. Όμως, μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται τους φακούς τους, βρίσκουν τη διαδικασία εύκολη και τελείως ανώδυνη.

Μερικές φορές φορώντας τους φακούς αισθανόμαστε τα μάτια να στεγνώνουν. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει στους νέους, αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ενυδατικά κολλύρια φυσιολογικών δακρύων λύνουν το πρόβλημα αυτό.

Πόσο ασφαλές είναι να φοράς φακούς επαφής;

Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση φακών επαφής κρίνεται ασφαλέστερη της χρήσης γυαλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γυαλιά μπορούν να σπάσουν κατά τη διάρκεια διάφορων δραστηριοτήτων, όπως σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κλπ. Ακόμη κι αν ένα άθλημα χρειάζεται ειδικά γυαλιά, όπως το σκι, είναι ευκολότερο αυτά να φορεθούν πάνω από φακούς. Με τη χρήση τους αυξάνεται, επίσης, η περιφερική όραση (η οποία περιορίζεται από το σκελετό των γυαλιών), με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε μια μπάλα ή μια ρακέτα όταν έρχονται κατά πάνω μας. Σε μελέτη, η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές μπορούν να ανεβάσουν την απόδοσή τους έως και 25% φορώντας φακούς επαφής.

Γίνεται να κολλήσουν οι φακοί επαφής πίσω από το μάτι;

Αυτό δεν μπορεί ποτέ να συμβεί, γιατί υπάρχει φυσικός φραγμός μεταξύ του πρόσθιου και τον οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού.

Έγχρωμοι φακοί επαφής

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορεί να είναι διακοσμητικοί ή να διορθώνουν και τις διαθλαστικές ανωμαλίες. Εφόσον συνταγογραφούνται και εφαρμόζονται από ειδικό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Πολλοί νέοι/ες έχουν την τάση να δοκιμάζουν τους έγχρωμους φακούς επαφής των φίλων τους. Αυτό είναι επικίνδυνο για την υγιεινή των οφθαλμών τους, γιατί μπορεί να προσβληθούν από σοβαρή μόλυνση (μεταφερόμενη από το μάτι κάποιου άλλου!).

Πόσο ασφαλές είναι να κοιμάσαι με φακούς επαφής;

Με τους πιο πολλούς φακούς επαφής απαγορεύεται να κοιμόμαστε, γιατί δεν τηρούν τους κανόνες οξυγόνωσης του κερατοειδoούς χιτώνα του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σοβαρές μολύνσεις. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αν πάσχω από στιγματισμό είναι προτιμότερο να φοράω γυαλιά;

Αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη. Με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν όλες οι περιπτώσεις με αστιγματισμό καλύπτονται από ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής, οι οποίοι ονομάζονται τορικοί.

Είδη φακών επαφής

Υπάρχουν μαλακοί φακοί επαφής που διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Επίσης, υπάρχουν θεραπευτικοί φακοί επαφής καθώς και πολυεστιακοί, κερατοκωνικοί, έγχρωμοι, κλπ.
Οι φακοί επαφής φοριούνται για μία μόνο ημέρα. Δεν χρειάζονται καθαριστικά και συνήθως είναι πολύ ακριβότεροι από τους συμβατικούς φακούς επαφής.

Οι μηνιαίοι φακοί επαφής φοριούνται για ένα μήνα. Κάθε βράδυ πρέπει να καθαρίζονται και να φυλάσσονται σε ειδικό υγρό καθαρισμού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό όπως και έγχρωμοι φακοί επαφής.

Οι φακοί επαφής ενός έτους φοριούνται για ένα έτος και ισχύουν οι ίδιοι παράμετροι που αφορούν στους μηνιαίους φακούς.

Φακοί επαφής που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου: Υπάρχουν τέτοιοι φακοί επαφής, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από ειδικό υλικό και τους οποίους μπορείτε να φοράτε μέχρι και ένα μήνα χωρίς να τους βγάλετε καθόλου. Μερικά μάτια δεν είναι συμβατά με αυτού του είδους τους φακούς και η συχνή παρακολούθηση της υγείας των ματιών είναι επιβεβλημένη.
Περίπου 3 εκατομμύρια Βρετανοί είναι χρήστες φακών επαφής. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον οφθαλμίατρό σας για την αποφυγή επιπλοκών από την κακή χρήση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

Κάνετε συχνά οφθαλμολογικό έλεγχο.
Πλένετε και στεγνώνετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε το φακό σας.
Ακολουθείτε τις οδηγίες καθαρισμού των φακών σας αυστηρά.
Φυλάσσετε τη θήκη των φακών σας σε ξηρό μέρος και να παραμένει στεγνή όταν φοράτε τους φακούς σας.
Αντικαθιστάτε τη θήκη των φακών σας κάθε μήνα.
Φοράτε τους φακούς πριν μακιγιαριστείτε.
Βγάζετε τους φακούς και μετά ντεμακιγιαριστείτε.
Έχετε πάντα μαζί σας ένα επιπλέον ζεύγος φακών επαφής και καθαριστικό.
Έχετε πάντα μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιά σε περίπτωση που θέλετε να τους βγάλετε.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

Χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης για καθαρισμό των φακών ή της θήκης τους.
Ενυδατώνετε τους φακούς με σάλιο.
Ξαναχρησιμοποιείτε το ίδιο υγρό που βάλατε στη θήκη. Αντικαθιστάτε πάντα με νέο υγρό κάθε φορά που αποθηκεύετε τους φακούς σας.
Αλλάζετε τη μάρκα του υγρού καθαριστικού συχνά.
Κοιμάστε με τους φακούς επαφής.
Χρησιμοποιείτε τους φακούς στην κολύμβηση ή τα water sports εκτός και αν φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά.
Φοράτε τους φακούς σας στο ντους.
Πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής

Η υγιεινή και η καθαριότητα αποτελούν τη βάση της φροντίδας των φακών σας. Πριν αγγίξετε τους φακούς σας πλύνετε και ξεβγάλετε καλά τα χέρια σας. Επίσης, προσέξτε να μην έρθουν οι φακοί σας ποτέ σε επαφή με οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ή με τα νύχια σας.

Για να εξασφαλίσετε διαρκή άνεση με τους φακούς σας πρέπει να τους διατηρείτε πάντα υγρούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τους φυλάτε πάντα στη θήκη τους με υγρό.

Το ότι φοράτε φακούς επαφής δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μακιγιαριστείτε.

Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά μερικά σημεία που θέλουν προσοχή. Να φοράτε πάντα τους φακούς πριν βάλετε το make-up και να τους βγάζετε πριν το αφαιρέσετε. Χρησιμοποιείτε μάσκαρα που στεγνώνει γρήγορα. Προτιμάτε σκιά σε κρέμα ή σε συμπαγή μορφή. Υγρό eyeliner μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Το μολύβι eyeliner πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Μη βάζετε eyeliner στην εσωτερική άκρη του κάτω βλεφάρου. Προκειμένου να αφαιρέσετε το make-up είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείται υδατοδιαλυτά καθαριστικά ή αντίστοιχα προϊόντα που δεν περιέχουν έλαια.

Λακ: Προσέξτε να μην έρθει η λακ ή οποιοδήποτε άλλο καλλυντικό σπρέι σε επαφή με τα μάτια, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του φακού που είναι πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατο- να αφαιρεθεί.

Προϊόντα φροντίδας σώματος: Μην πιάνετε τους φακούς επαφής σας αν έχετε ακόμα στα χέρια σας υπόλοιπα από λοσιόν σώματος.

Βερνίκι νυχιών: Σιγουρευτείτε ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους φακούς σας οι αναθυμιάσεις από βερνίκια νυχιών.

Σε περίπτωση που κάτι από όλα αυτά συμβεί: Χρησιμοποιείστε μόνο υγρά καθαρισμού φακών επαφής για να αφαιρέσετε απ’ την επιφάνεια των φακών τυχόν βρωμιές που έχουν προκληθεί από καλλυντικά.

Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τους φακούς σας, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Αν νιώσετε τα μάτια σας να στεγνώνουν αυξήστε τη συχνότητα των βλεφαρισμών σας, έτσι ώστε να αυξήσετε την υγρασία των ματιών και των φακών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν βλεφαρίζετε αρκετά συχνά, όπως π.χ. όταν παρακολουθείτε τηλεόραση. Πρέπει να παίρνετε μαζί σας επαρκείς ποσότητες προϊόντων φροντίδας των φακών σας όταν είστε σε ταξίδι ή σε διακοπές. Να είστε πολύ προσεκτικοί αν παίρνετε μέρος σε θαλάσσια σπορ, ενώ φοράτε τους φακούς σας. Είναι πάρα πολύ πιθανό το νερό να τους παρασύρει.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για καθαρισμό των φακών, γιατί θα καταστραφούν από τα άλατα και τα μέταλλα που περιέχονται στο νερό. Μην χρησιμοποιείτε κολλύρια ή φάρμακα, ενώ φοράτε τους φακούς σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν βρεθείτε σε ξηρό περιβάλλον, όπως κλιματιζόμενοι ή υπερθερμαινόμενοι χώροι, αυτοκίνητα, αεροπλάνα είναι πιθανόν να νιώσετε μια ελαφριά ενόχληση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας συστήσει κάποιο υγραντικό διάλυμα.

Ένα κρυολόγημα μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη συμβατότητα των φακών σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση ορμονικών διαταραχών. Ο ιατρός σας θα πρέπει να σας συμβουλέψει για τη χρήση των φακών σας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σε περίπτωση θολής όρασης, φωτοφοβίας ή άλλης αντίδρασης του ματιού, όπως πόνος, κάψιμο, υπερβολική έκκριση δακρύων ή κοκκίνισμα, βγάλτε τους φακούς σας και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Η σπουδαιότερη χρήση των φακών επαφής είναι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Οπτικά, οι φακοί επαφής υπερτερούν των κοινών γυαλιών, διότι αυξάνουν το εύρος του πεδίου οράσεως, χωρίς να προκαλούν τα γνωστά οπτικά σφάλματα και πρισματικές εκτροπές και περιορίζουν σημαντικά τη σμίκρυνση ή μεγέθυνση των αντικειμένων.

Ενδείξεις και επιπλοκές

Διαθλαστικές ενδείξεις εφαρμογής φακών επαφής:

Ανισομετρωπία μεγαλύτερη των 2-3 βαθμών.
2. Μυωπία ή υπερμετρωπία μεγαλύτερη των 4 βαθμών.
3. Υψηλός αστιγματισμός.
Θεραπευτικές ενδείξεις εφαρμογής φακών επαφής:

Έλκη και δυστροφίες κερατοειδούς.
2. Σύνδρομα ξηρότητας οφθαλμών (σε συνδυασμό με χρήση τεχνητών δακρύων).
3. Χημικά εγκαύματα, κλπ.
Κοσμητικές ενδείξεις εφαρμογής φακών επαφής:

Άτομα που θέλουν την απαλλαγή τους από τα γυαλιά για λόγους ψυχολογικούς ή επαγγελματικούς (ηθοποιοί, αθλητές, κλπ.) ή για αλλαγή χρώματος των οφθαλμών (έγχρωμοι φακοί επαφής).

Αντενδείξεις της χρήσης τους

Παθήσεις βλεφάρων, οξείες και χρόνιες επιπεφυκίτιδες, φλεγμονές, δυστροφίες, εκφυλίσεις κερατοειδούς, χρόνιες οφθαλμοπάθειες που απαιτούν ενστάλαξη κολλυρίων (πχ γλαύκωμα), διαταραχές εκκρίσεως δακρύων, δακρυοκυστίτις.

Επιπλοκές της χρήσης των φακών επαφής

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, έλκος ή απόστημα κερατοειδούς, ανάπτυξη εναποθέσεων στο φακό, φθορά φακού, κλπ.

Υπάρχουν οι κλασσικοί φακοί επαφής, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε χρόνο και οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης (αντικαθίστανται κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα ή όπως αλλιώς ορίζει ο κατασκευαστής). Μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμός μπορούν να καλυφθούν από τους πιο πάνω φακούς επαφής.

Πηγη doctor any time

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *