Φούρνισμα σε τενεκεδάκι

Η μέθοδος και η φυσική πίσω της

Δείτε το παρακάτω βίντεο και πάμε να το σχολιάσουμε:

Φτιάχνει έναν αυτοσχέδιο φούρνο από ένα κονσερβοκούτι. Για να μπορέσεις να φουρνίσεις μέσα του, θα πρέπει προφανώς να είναι κάπως μεγαλούτσικο. Έτσι το κονσερβοκούτι το μικρό για τα γάλατα δεν επαρκεί. Όμως, ένα μεγαλύτερο για καφέ ή η μεγάλη συσκευασία για καφετέριες είναι προτιμότερη. Το κονσερβοκούτι το βάζει πάνω στη φωτιά και λόγω του ότι το μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας, θα ζεσταθεί και θα ζεστάνει τα περιεχόμενά του (αέρα και τροφή).

Φτιάχνει κάτι σαν ζυμωτό ψωμί. Λίγο σιτάρι για να φτιάξετε αλεύρι και λίγο νερό όλο και θα μπορείτε να βρείτε στην επιβίωση, οπότε η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη.

Για να φουρνίσει ομοιόμορφα δημιουργεί μια σχαρίτσα από πλεγμένο σύρμα στο κατάλληλο μέγεθος, ώστε να χωράει και να στηρίζεται μέσα στο κονσερβοκούτι και εκμεταλλεύεται τον ζεστό αέρα και όχι την θερμότητα από την άμεση επαφή με το μέταλλο. Έτσι θα αποφύγει το να κολλήσει στο τοίχωμα απ’ το κονσερβοκούτι. Ένα κομμάτι που κόψατε από κάποιο συρματόπλεγμα θα κάνει την δουλειά…

Για να ψήσει και την πάνω πλευρά, βλέπετε ότι θάβει το κονσερβοκούτι ανάμεσα στα κούτσουρα. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γυρίσει το ψωμί από την άλλη μεριά.

Επειδή η θερμότητα απ’ την φωτιά στο έδαφος, είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη απ’ την αντίστοιχη απ’ τα κούτσουρα πάνω στο τενεκεδάκι, το ψήσιμο της κάτω πλευράς θα είναι πιο γρήγορο. Έτσι χρειάζεται να τσεκάρει το περιεχόμενο. Η καλύτερη λύση εδώ, θα ήταν όπως προτείνει, να έχει ποδαράκια πάνω στα οποία να στηρίζεται το φουρνάκι. Έτσι θα το απομακρύνει ελαφρώς από την φωτιά στο έδαφος, ώστε να μειώσει κάπως την θερμοκρασία, δίνοντας χρόνο στα κούτσουρα από πάνω να ψήσουν το περιεχόμενο στον ίδιο χρόνο.

Μην πιάσετε προφανώς το ζεματιστό τενεκεδάκι με γυμνά χέρια. Είτε θα πρέπει να έχετε προνοήσει να φέρετε γάντια ψησίματος μαζί σας, είτε με ένα ξύλο τραβήξτε το από την φωτιά. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, ότι διαθέτει κάποιου είδους χερούλι.

Το τενεκεδάκι για να μην εκραγεί από τον ζεστό αέρα δεν θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένο, αλλά να υπάρχει μια μικρή τρύπα ώστε να διαφεύγει ο ζεστός αέρας και να εκτονώνεται η πίεση.

Σε μερικά λεπτά, θα έχετε λοιπόν έτοιμο λίγο ζεστό ψωμάκι που θα σας αναπτερώσει.

Ασκληπιός

 

el.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *