ΦΠΑ 23%: Απαγορευμένο είδος η Παιδεία! Δίδακτρα – φωτιά για Ιδιωτικά Σχολεία, Κολλέγια και ΙΕΚ – Έως και 2.000€ η επιβάρυνση ανα μαθητή!

1Από 1.500 έως 2.000 ευρώ η επιβάρυνση για κάθε μαθητή ιδιωτικού σχολείου σύμφωνα με τους υπολογισμούς
– Στα όριά τους οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην μετακυλήσουν τον ΦΠΑ στους γονείς
– Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι γονείς των μαθητών του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού!
– «Αν φύγουν 20.000 παιδιά απο την ιδιωτική εκπαίδευση πολλά σχολεία θα κλείσουν», λέει στo Newsit το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου ιδρυτών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Θανάσης Ζαχόπουλος
– Τι δηλώνουν στο Newsit πηγές του υπουργείου Παιδείας – Διακοπές στην Κρήτη κάνει ο υπουργός
Φοβερό πλήγμα στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μεγάλα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες αποτελεί η φημολογούμενη πρόθεση να επιβληθεί ΦΠΑ 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σημαίνει: Ιδιωτικά Σχολεία, ΙΕΚ και Κολλέγια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 23% έχει ήδη περάσει στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Τα δίδακτρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη αφού μόνο στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν τουλάχιστον 85.000 μαθητές!

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την κατάσταση και υπολογίζοντας τον ΦΠΑ στο 23%, κάθε οικογένεια θα πρέπει να δώσει επιπλέον έως και 2.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, στα κολέγια αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ το ύψος των διδάκτρων (προ ΦΠΑ 23%) κυμαινόταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στο Newsit ότι “Ειναι θεμα του υπουργείου Οικονομικών πλέον το τι θα γίνει με το ΦΠΑ. Δεν μπορεί να παρέμβει ο υπουργός. Δεν μπορεί να κάνει κάτι επί του ζητήματος. Προ ενός μήνα είχε συναντήσει τους σχολάρχες ο υπουργός προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα και τους είχε παραπέμψει στον υπουργό Οικονομικών”.

Να τονίσουμε πως την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, σηκώνει τα χέρια ψηλά και…κάνει διακοπές στην Κρήτη, εφόσον ψηφιστεί το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένονται δραματικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στο Newsit, ο Γιώργος Χριστόπουλος Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδας ), εξήγησε ότι για πολλές οικογένειες η επιλογή ενός ιδιωτικού σχολείου δεν είναι θέμα πρεστίζ ή πολυτέλειας αλλά είναι θέμα επιβίωσης αφού και οι δυο γονείς δουλεύουν και δεν υπάρχουν ολοήμερα σχολεία που να τους εξυπηρετήσουν.

«Στείλαμε επιστολή στον υπουργό παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και στον υπουργό οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο στην οποία επισημαίνουμε τους τεράστιους κινδύνους που θα επιφέρει η αύξηση ΦΠΑ στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν ειναι αγαθό πολυτελείας όπως πολλοί νομίζουν. Για χιλιάδες μικρούς ή μεσαίους αυτής της χώρας το ιδιωτικό σχολείο είναι μια καταφυγή για να απολαύσουν κάποιες υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο”, ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Και συνέχισε: «Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο της ελίτ ειναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πλήττεται αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι τα σχολεία τα οποία θα χτυπηθούν τα μικρά και τα μεσαία. Παράλληλα εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα βρεθούν ένα βήμα πριν την απόλυση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

«Το μέτρο αυτό είναι παράνομο. Και τονίζω αυτή τη λέξη. Απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας. Η ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατα 1.500 με 2.000 ευρώ. Το μέτρο ειναι απαράδεκτο και ζητάμε την απόσυρση του. Αν φύγουν 20.000 παιδιά απο την ιδιωτική εκπαίδευση πολλά σχολεία θα κλείσουν», δήλωσε στο Newsit, το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου ιδρυτών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Θανάσης Ζαχόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Αρκετά σχολεία θα έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν και θα κλείσουν υπο αυτές τις συνθήκες. Τα πρόβλημα που δημιουργεί αυτο το μετρο ειναι τεράστια».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

newsit

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *