ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ – Δείτε πως κατάντησαν την Ευρώπη – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα (ναι… ναι… σωστά μαντέψατε!)

1Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να διαβιώνει ένας άνθρωπος; Από τι εξαρτάται η ευτυχία και η καθημερινή ικανοποίηση; Οπωσδήποτε το οικονομικό διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο.

Στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, όποιος έχει λεφτά, περνά καλύτερα. Ωστόσο πρόκειται για μια γενική προσέγγιση, η οποία «παραβιάζεται» ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περίπτωση. Ως εκ τούτου, υπεισέρχονται δεκάδες άλλες παράμετροι, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να διαμορφωθεί η «ευημερία» στο σύνολο των πολιτών μίας χώρας.

Το Boston Consulting Group ανέπτυξε μία νέα μέθοδο μέτρησης και υπολογισμού, η οποία βασίζεται σε 44 δείκτες. Το εισόδημα είναι μία παράμετρος. Οι καιρικές συνθήκες ένας άλλος. Η προοπτική για το μέλλον είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κράτος ένας άλλος.

Η γενικότερη ψυχοσύνθεση ενός λαού επηρεάζει επίσης. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, προσμετρώνται και προκύπτει ένα συμπέρασμα, στο οποίο αποτυπώνεται σε γενικές γραμμές η ευημερία των πολιτών σε μία χώρα.

map

Η Ελλάδα, λοιπόν, που μας αφορά και πιο άμεσα, είναι η τελευταία σε… προτίμηση χώρα της ευρωζώνης, αν και οι δείκτες της είναι σαφώς καλύτεροι από εκείνους των βαλκανικών χωρών, ωστόσο δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με εκείνους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Άλλοι δείκτες που υπολογίζονται και αναδεικνύουν είναι το ποσοστό ανεργίας, ο πληθωρισμός, η διάδοση ασθενειών, το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητα και η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, η ποιότητα των υποδομών, η κατάσταση του περιβάλλοντος, ο έλεγχος της διαφθοράς, η ελευθερία του Τύπου και πολλά άλλα.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν αγγίξει σαφώς την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί -νεαροί κυρίως- άνθρωποι αναζητούν το μέλλον τους εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες απαντώνται στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς πράγματι, το επίπεδο διαβίωσης στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλό και οι συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις άθλιες.

Η Ελλάδα αντίστοιχα έχει την χαμηλότερη βαθμολογία στην ευρωζώνη συγκεντρώνοντας 62,6 βαθμούς. Εκτός Ευρώπης, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν 83,7 βαθμούς, η Ιαπωνία 81,3, η Βραζιλία 49,3, η Κίνα 46,5 και η Ινδία 32,6, παρ” ότι η τελευταία παρουσιάζει «τρελούς» ρυθμούς ανάπτυξης και εμφανίζεται ως μία ανερχόμενη οικονομία.

Στην «κορυφή» πάντως, με τι απόλυτο της βαθμολογίας, βρίσκεται η Νορβηγία και ακολουθούν η Δανία και η Φινλανδία. Πολύ ψηλά βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία και ακολουθεί η Βρετανία.

crashonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *