Ωστόσο, επειδή τα χλαμύδια συχνά δεν συνοδεύονται από κάποιο ευδιάκριτο σύμπτωμα, η πιθανότητα για προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία (σεξ) και στην όραση (τύφλωση) είναι πιο πιθανά, όσο η ασθένεια παραμένει αδιάγνωστη. Υπό αυτό το πρίσμα, η εξαρχής πρόληψη της νόσου είναι πολύ σημαντική.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα αντιγόνο με την δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα εμβόλιο ενάντια στα χλαμύδια, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει επιπλοκές στην υγεία σε άτομα που δεν έχουν ιδέα ότι έχουν κολλήσει τη νόσο.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι μόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 2,86 εκατομμύρια λοιμώξεις από χλαμύδια κάθε χρόνο, αλλά επισημαίνουν ότι τα συνολικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και δεν πάνε για τις σχετικές εξετάσεις διάγνωσης.
Επίσης, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν θεραπεία, το να φέρει κανείς το μικρόβιο και άρα την πιθανότητα μετάδοσής του, αυξάνει κατακόρυφα τις λοιμώξεις του ανώτερου γεννητικού συστήματος, την φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την στειρότητα. Επιπροσθέτως, τα χλαμύδια προκαλούν μόλυνση στο τράχωμα των ματιών, που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε πολλά μέρη του κόσμου.
Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα αντιγόνο πρωτεΐνης, το οποίο ονομάζεται BD584, για να αποτρέψουν τα χλαμύδια από το να αναπτυχθούν σε ποντίκια πειραματόζωα.
Διαπιστώθηκε ότι το αντιγόνο μείωσε τα χλαμύδια στο 95% των ποντικιών, εξαλείφοντας επί της ουσίας τη νόσο, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις επιπλοκές στην υδροσάλπιγγα, δηλαδή την φραγή των σαλπιγγών που προκαλείται από την μόλυνση, σε ποσοστό 87,5%, σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν το εμβόλιο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το εμβόλιο αντιγόνου BD584 έναντι διαφορετικών στελεχών στα χλαμύδια, καθώς και διαφορετικές τροποποιήσεις του εμβολίου, με την ελπίδα της δημιουργίας ενός ενιαίου εμβολίου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε όλες τις περιπτώσεις.
“Σκοπός είναι το εμβόλιο να χορηγείται μέσω της μύτης. Αυτό θα είναι εύκολη και ανώδυνη διαδικασία και δεν θα απαιτεί υψηλά εκπαιδευμένους γιατρούς, ενώ θα αποτελεί και μια ανέξοδη λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας, δρ David Bulir.
http://www.upi.com
Χλαμύδια: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Οι περισσότερες γυναίκες με χλαμύδια δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα της λοίμωξης και γι’ αυτό πολλές φορές αυτή η λοίμωξη αναφέρεται και ως “σιωπηλή”. Ωστόσο, επειδή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη του αναπαραγωγικού συστήματος, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μπορούμε αναγνωρίσουμε και να προβούμε στην κατάλληλη θεραπεία της. Η πιο κοινή εκδήλωση της λοίμωξης από χλαμύδια είναι φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλίτιδα) στις γυναίκες.
Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται, είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από τη γονόρροια. Μπορεί να διαρκέσουν έως και αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από χλαμύδια μπορεί να περιλαμβάνουν κολπικό έκκριμα και κοιλιακό άλγος. Η μόλυνση της ουρήθρας μπορεί να παράγει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του πόνου ή του “καψίματος” κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, ανάγκη για επιτακτική ούρηση και συχνοουρία.
Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, περίπου στο 30% των περιπτώσεων θα εξαπλωθεί εντός των οργάνων της πυέλου, κάτι που οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, πόνο με τη σεξουαλική επαφή, πυρετό, κράμπες και κοιλιακό άλγος. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει ουλές και βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
Αντιμετώπιση
Τα χλαμύδια μπορεί εύκολα να θεραπευτούν με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά μπορεί να χορηγηθούν ως εφάπαξ δόση ή σε βάθος μίας εβδομάδας.
Οι γυναίκες θα πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια αυτών των 7 ημερών ή για 7 ημέρες μετά την αγωγή της μίας δόσης, προκειμένου να μην μεταδώσουν την μόλυνσης σε άλλους.
Η αζιθρομυκίνη και η δοξυκυκλίνη είναι τα βασικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της λοίμωξης από χλαμύδια, αλλά και άλλα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία.
Όταν ένας από τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους διαγνωστεί με τη νόσο, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει εξετάσεις και ο άλλος, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση και η περαιτέρω εξάπλωση.
http://www.medicinenet.com