Το νομοσχέδιο αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς αναμένεται να καταστεί η πρώτη ουσιώδης προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος με στόχο το “ξεκλείδωμα” παγωμένων κεφαλαίων για τις τράπεζες και την οικονομία. Μεγάλης σημασίας το στοιχείο ότι παράλληλα με τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων προς τράπεζες θα δίνεται η ευκαιρία για διευθέτηση των οφειλών μιας επιχείρησης προς την εφορία και τα Ταμεία.
Η συμφωνία δύο πιστωτριών τραπεζών, από τις τέσσερις συστημικές, θα είναι στο εξής αρκετή για την ένταξη μιας επιχείρησης με κόκκινα δάνεια στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στην πράξη -τουλάχιστον για τις περισσότερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων- ο νόμος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο προβλέπουν ότι για την ένταξη μιας επιχείρησης στον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης θα απαιτείται η έγκριση του 60% των πιστωτών, εφόσον κατέχουν το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρχουν σημαντικά κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα ώστε οι επιχειρηματίες που θα υπάγονται στη ρύθμιση να απολαμβάνουν και παράλληλων ρυθμίσεων για τις οφειλές που έχουν στην εφορία και τα Ταμεία.