Χριστούγεννα χωρίς αναμμένο τζάκι δεν νοούνται. Όμως, η καύση ξύλου ρυπαίνει τον αέρα. Αν μάλιστα έχουμε μέσα σε ένα σπίτι…
αναμμένο τζάκι, αναμμένα κεριά, πολύ κόσμο, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να επιβαρύνει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα του χώρου-ιδιαίτερα για τα μωρά και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες. Ορίστε, λοιπόν, τι θα πρέπει να προσέχετε.
Η φλόγα των κεριών
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, το άναμμα πολλών κεριών παραφίνης σε χώρο που δεν αερίζεται καλά μπορεί να απελευθερώσει χημικά ερεθιστικά για τους πνεύμονες, ιδιαίτερα όταν η παραμονή σε αυτούς τους χώρους είναι μεγάλη. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν συγχρόνως υπάρχει συνωστισμός, καπνός τσιγάρου ή αναμμένο τζάκι.
Γι’ αυτό:
• Προτιμήστε κεριά από κερί μέλισσας που δεν απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών.
• Μην υπερβάλλετε στον αριθμό των κεριών που ανάβετε στο χώρο.
• Αν δεν έχετε αναμμένο τζάκι μπορείτε να βάλετε εκεί τα αναμμένα κεριά, μέσα σε ένα δίσκο, έτσι ώστε ο καπνός τους να φεύγει από την καμινάδα.
Safe tip: Τα αναμμένα κεριά μπορεί ν’ αποδειχθούν επικίνδυνα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο χώρο, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται. Προτιμήστε ηλεκτρικά φαναράκια ή φωτάκια με μπαταρίες (χωρίς καλώδιο).
Το αναμμένο τζάκι
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε σπίτια με τζάκι εκδηλώνουν πιο συχνά αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σύμφωνα με το Asthma and Allergy Research Center η καύση του ξύλου μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που συμβάλλουν στην πρόκληση ή επιδείνωση συμπτωμάτων όπως βήχας και δύσπνοια, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ζαλάδα στα μικρά παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα.
Γι’ αυτό:
• Ελέγξτε ότι η κατασκευή του τζακιού σας είναι σωστή, ώστε ο καπνός να διοχετεύεται στην καμινάδα κι όχι στο δωμάτιο.
• Φροντίστε να έχει καθαριστεί η καμινάδα και βεβαιωθείτε ότι το τζάκι τραβάει καλά. Έστω και μια μικρή διαρροή του καπνού στο χώρο είναι σημάδι ότι το τζάκι δεν λειτουργεί επαρκώς.
• Μην αφήνετε το παιδί στο δωμάτιο με το τζάκι όταν πρωτοανάβει, αλλά αφού έχει σταθεροποιηθεί η φωτιά, για αποφυγή πιθανότητας εισπνοής καπνού.
• Φροντίστε η χρήση του τζακιού να μην είναι παρατεταμένη, ανάψτε το για λίγο.
• Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το τζάκι σαν μοναδική πηγή θέρμανσης για να ζεστάνετε το χώρο.
Safe tip: Φροντίστε να υπάρχει πάντα το κατάλληλο προστατευτικό μπροστά από το τζάκι όταν είναι αναμμένο.
Ο συνωστισμός
O υπερβολικός συνωστισμός βοηθά στη μεγαλύτερη μετάδοση ιώσεων και μικροβίων. Στις γιορτινές συνεστιάσεις μάλιστα, όπου τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι πιο συχνά, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Οι κλειστοί χώροι με συνωστισμό θα πρέπει ν’ αποφεύγονται, ιδιαίτερα αν έχετε μωρό κάτω των 6 μηνών, καθώς το ανοσοποιητικό του δεν έχει αναπτύξει ακόμα αντισώματα.
Γι’ αυτό:
• Αν έχετε μωρό προτιμήστε η φετινή οικογενειακή συνεστίαση να περιοριστεί μόνο στους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους.
• Φροντίστε η παραμονή σας σε χώρους με πολύ κόσμο να μην είναι παρατεταμένη, ιδιαίτερα αν το παιδάκι σας είναι κάτω των δύο.
• Αν και δεν είναι εύκολο να αποτρέψετε τις ένθερμες εκδηλώσεις από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καλό θα ήταν να μην πιέζετε το παιδί σας να δίνει φιλάκια στους καλεσμένους, όσο αξιολάτρευτο κι αν φαίνεται αυτό.
• Ιδιαίτερα πρέπει να αποφεύγονται άτομα που είναι ήδη με κάποια ίωση κι έχουν συνάχι, βήχα ή πυρετό ακόμα.
Η θέρμανση
Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει το λαιμό, τη μύτη και γενικά το αναπνευστικό του παιδιού. Επίσης, μπορεί να κάνει το παιδί πιο ευαίσθητο σε κρυολογήματα γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις εξωτερικές θερμοκρασίες όταν βγαίνει έξω. Τέλος, διάφοροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο αναπνευστικό σύστημα και δεν μας προκαλούν κακό, είναι δυνατόν με τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας να πολλαπλασιαστούν και δυνητικά να αρχίσει κάποια λοίμωξη.
Γι’ αυτό:
• Φροντίστε η θερμοκρασία στο χώρο να είναι σταθερή γύρω στους 18-19 βαθμούς Κελσίου αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.
• Αποφύγετε να έχετε σε συνδυασμό αναμμένο τζάκι και καλοριφέρ ή άλλο θερμαντικό μέσο.
• Εάν έχετε τη δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης, χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά ένα δύο βαθμούς, ιδιαίτερα αν έχει μαζευτεί κόσμος στο σπίτι.
Η γιορτινή διακόσμηση
Συνήθως τα στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκονται σε κουτιά που έχουμε κρυμμένα σε αποθήκες ή πατάρια, χώρους δηλαδή με αυξημένη υγρασία. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ενισχύουν την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης, μπορεί να έχουν σκόνη κι ενδεχομένως να είναι γεμάτα από ακάρεα, τα σπόρια των οποίων σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να εισβάλλουν στην αναπνευστική οδό προκαλώντας φτέρνισμα ή βήχα. Μπορεί επίσης να προκληθούν ερεθισμοί στα μάτια και στο δέρμα από αλλεργία εξ επαφής.
Γι’ αυτό:
• Φροντίστε να βγάλετε για λίγη ώρα έξω τα χριστουγεννιάτικα είδη που είχατε φυλαγμένα όλο το χρόνο, για να αεριστούν καλά.
• Σκουπίστε τη σκόνη όπου είναι δυνατόν με βρεγμένο πανί και τινάξτε καλά ή πλύνετε υφάσματα που είχατε φυλαγμένα για καιρό.
• Είναι προτιμότερο να πετάξετε ό,τι είναι φθαρμένο από την πολυκαιρία ή έχει έντονη μυρωδιά μούχλας.
Safe tip: Προσέξτε τα καλώδια από τα χριστουγεννιάτικα ντεκόρ, π.χ. λαμπάκια, να είναι μαζεμένα και τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στις πρίζες.
Use Facebook to Comment on this Post