Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι μόνο το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, αλλά και η θετική ανταπόκριση των αγορών (στη φωτ. με την Αγκελα Μέρκελ).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στις 24 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την πρώτη του ηγετική εμφάνιση ενώπιον ενός σημαντικού και απαιτητικού διεθνούς ακροατηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει περίπου μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να συναντήσει σειρά ηγετών. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για την αφρόκρεμα της διεθνούς πολιτικής, καθώς το ενδιαφέρον για επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι μεγάλο, μεταξύ των οποίων από σημαντικές χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία. Θα είναι μια εβδομάδα που θα κλείσει τον διπλωματικό μαραθώνιο που θα αρχίσει ο πρωθυπουργός από τον Αύγουστο με τις επισκέψεις στο Παρίσι και στο Βερολίνο και λίγο αργότερα στο Αμστερνταμ.
Ηδη τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου διαμορφώνουν ένα κλίμα θετικού αφηγήματος και απρόσμενης ευχάριστης έκπληξης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη, ενώ ο πρωθυπουργός ως το πρόσωπο που κέρδισε τον αριστερό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι από τις λίγες αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, πραγματικότητα που παραπέμπει σε σταθερότητα.
Οι διεθνείς επαφές
Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει επικεντρωθεί τις πρώτες τρεις εβδομάδες διακυβέρνησης σε Blitzkrieg εσωτερικού, έχοντας καταθέσει τρία νομοσχέδια –τη Δευτέρα καταθέτει το τρίτο–, έχοντας συγκαλέσει δύο υπουργικά συμβούλια και έχοντας τοποθετήσει τους γενικούς γραμματείς στα υπουργεία ήδη κατά το πρώτο δεκαήμερο διακυβέρνησης. Ωστόσο, αυτά είναι μια πρώτη εισαγωγή στον τρόπο που θα κυβερνήσει και θα λειτουργήσουν και ως μια πρώτη σύστασή του με την πρωθυπουργική ιδιότητα, καθώς τον Αύγουστο στρέφει το βλέμμα του στις διεθνείς επαφές και στην οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.
Κεντρική στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ήδη δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με σχέδιο, σοβαρότητα, χρονοδιαγράμματα και καλωσορίζοντας, αντί να διώχνει τους επενδυτές. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η φανερή και επίσημη συνάντησή του με τον Σπύρο Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, επιδίωξε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να άρει τα εμπόδια στις επενδύσεις. Ηταν όμως και ενδεικτική του πνεύματος ότι ο πρωθυπουργός θα συναντά ο ίδιος σημαντικούς επενδυτές, όταν τα πράγματα απαιτούν διαπραγμάτευση στο ανώτατο επίπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι μόνο το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει στις πρώτες επισκέψεις του στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Αμστερνταμ, αλλά και η θετική ανταπόκριση των αγορών στη νέα κυβέρνηση, που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτή είναι η πιο ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από κάποιους για το αν «βγαίνουν» οι αριθμοί για το 2020. Οι αγορές ακούν και τους μεν και τους δε. Στο Μαξίμου κρατούν ότι το κλίμα εμπιστοσύνης ενισχύεται. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αυτό είναι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί, πλην της ισχυρής του πλειοψηφίας, να θέτει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να μη με εμπιστευθείτε εσείς, τη στιγμή που με εμπιστεύονται οι αγορές;».
Αυτό προφανώς θα τεθεί μεταξύ άλλων στον διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού που θα αρχίσει από το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν –η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί–, ενώ ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει η επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη εκφραστεί θετικά για το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και η συνάντησή τους στο Βερολίνο θα λειτουργήσει ως το πρώτο «κρας τεστ» για το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, που αποβλέπει προς το τέλος του δρόμου (και μέχρι το 2021) στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εξάλλου, στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, η κ. Μέρκελ είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από το τετ α τετ που είχε ήδη ο πρωθυπουργός με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, οι δανειστές δεν οριοθετούν τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, εφόσον οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η ίδια δεν αμφισβητεί τους ποσοτικούς στόχους και δεδομένου ότι και οι δανειστές έχουν κάνει λάθη –κάτι που ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημοσίως ειδικά ως προς το μείγμα πολιτικής, καθώς αποδέχθηκαν την υπερφορολόγηση αντί των μεταρρυθμίσεων και επίσης θεωρεί διαπραγματευτικό χαρτί– αναμένεται να τονίσει στις επαφές του ότι θεωρεί αυτονόητο πως θα ακολουθήσει το δικό του πρόγραμμα.
Με Γερμανούς βιομήχανους
Παρότι το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας στο Βερολίνο (στις 29 Αυγούστου) τελεί υπό διαμόρφωση, δεν πρέπει να αποκλείονται συναντήσεις του πρωθυπουργού με αμιγώς οικονομικό ενδιαφέρον, όπως με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου είχε συναντηθεί με την κ. Μέρκελ τον Φεβρουάριο του 2017, ο κ. Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε συνάντηση με ομάδα σημαντικών Γερμανών επενδυτών και επιχειρηματιών.
Μεγάλη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ολλανδία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Μητσοτάκη, απευθύνοντάς του ταυτόχρονα πρόσκληση για επίσκεψη. Η Ολλανδία είναι μια σημαντική χώρα στην Ευρωζώνη που έχει επιδείξει ιδιαίτερη δυσπιστία έναντι της Ελλάδας, ενώ συχνά δίνει τον τόνο και στη στάση των σκανδιναβικών χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί σημαντική την επίσκεψη εκεί, η οποία συμπληρώνει το παζλ οικοδόμησης συμμαχιών με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο κ. Ρούτε, ο οποίος μάλιστα δεν προέρχεται από το ΕΛΚ αλλά από την ομάδα των Φιλελευθέρων (το όνομά του είχε ακουστεί και για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, κατά τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών).
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται και το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να μεταβεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι το ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες για επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι μεγάλο και προφανώς θα δοθεί προτεραιότητα σε σημαντικές χώρες, αλλά ενδεχομένως και σε επαφές με οικονομικό ενδιαφέρον.
Θα προηγηθεί η πρώτη επίσκεψή του με την πρωθυπουργική ιδιότητα στην Κύπρο τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αν και συμβολική, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων με την Αγκυρα περί την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης του Ελληνα πρωθυπουργού να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr