Ηλικιωμένοι ψαράδες στην Κίνα, κρατούν μία ασυνήθιστη, αρχαία παράδοση αλιείας με κορμοράνους ζωντανή
Έχουμε συνδέσει το ψάρεμα με κορμοράνους μόνο με τους Κινέζους.
Παρόλα αυτά αυτό το είδος ψαρέματος υπήρχε και στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, η αλιεία με κορμοράνους έχει καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια στη Μακεδονία.
Σήμερα βέβαια υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι ψαρέματος. Οι κορμοράνοι τώρα κρατιούνται τόσο για να προσελκύσουν τουρίστες όσο και να παρέχουν τα προς το ζην από την αλιεία στους ψαράδες.
Ωστόσο,αυτό το τελετουργικό νωρίς το πρωί, η πρακτική ενός αρχαίου εθίμου, εξακολουθεί να διατηρεί μια αινιγματική έλξη.
Η παράδοση
Στην Κίνα το ψάρεμα με κορμοράνους αποτελεί παράδοση. Μια πρακτική κατά την οποία οι ψαράδες “εκμεταλλεύονται” την ικανότητα των συγκεκριμένων πουλιών στην κολύμβηση και την αλιεία προκειμένου να πετύχουν μια καλή ψαριά.
“Συλλαμβάνουν” κορμοράνους, στους οποίους φέρονται με ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Και όταν το πετύχουν, δένουν στο λαιμό τους μία λεπτή κορδέλα ώστε τα πουλιά να μην μπορούν να καταπιούν μεγάλα ψάρια.
Τα μικρά σε μέγεθος ψάρια που πιάνουν τα καταναλώνουν οι κορμοράνοι ενώ τα μεγάλα τα προσφέρουν στους ψαράδες.
Στις μέρες μας πάντως το ψάρεμα με κορμοράνους στις περιοχές της Ασίας όπου απαντάται, περισσότερο αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν και λιγότερο ένα είδος αλιείας που αποφέρει τα προς το ζην στους ψαράδες.
Οι ψαράδες ξεκινάν το ψάρεμα πριν χαράξει ο ήλιος με τις μικρές βάρκες τους, τους κορμοράνους και μια μικρή λάμπα ή όποια εξυπηρετεί εκτός από το φως που χρειάζεται ο ψαράς για να βλέπει και στο να προσελκύει τα ψάρια
Βγαίνοντας στο φως της αυγής, κάθε άνθρωπος είναι εξοπλισμένος μόνο με μια σχεδία ένα καλάμι, εκπαιδευμένους κορμοράνους και μια λάμπα
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες θα παράγει περίπου από κυπρίνους ανά ημέρα, αλλά εξακολουθούν να κρατούν αυτή την όμορφη πρακτική ζωντανή
Οι ψαράδες έχουν τα πουλιά από τη στιγμή που είναι μικροσκοπικοί νεοσσοί, έτσι ώστε ο κορμοράνος να είναι περισσότερο ένα κατοικίδιο ζώο παρά ένας κυνηγός
Αυτός ο τρόπος αλιείας είναι «απολύτως οικολογικά ασφαλές», οι αλιείς αλιεύουν μόνο όσο χρειάζεται