Στην διάρκεια των ερευνών, οι Βρετανοί επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να φανταστούν κάποια γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι έκαναν μία βόλτα με αερόστατο, και στη συνέχεια αυτή την εικόνα να την φέρουν ξανά και ξανά στη μνήμη τους. Από τα άτομα που κλήθηκαν να σκεφτούν επανειλημμένα ένα φανταστικό γεγονός, το 50% αυτών το είχε υιοθετήσει, σαν να το είχε βιώσει.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία από οκτώ διαφορετικές έρευνες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Το εντυπωσιακό είναι, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Χέδερ Χέντρικσον, ότι το 50% των ερωτηθέντων όχι μόνο ανέσυραν από την μνήμη τους γεγονότα που δεν είχαν συμβεί, αλλά εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι είχαν συμβεί.
Μόνο το 10% των ερωτηθέντων ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα ψεύτικο γεγονός και να αρνηθούν ότι συνέβη, ενώ το 40% απλά δήλωσαν ότι δεν θυμούνται να συνέβη αυτό το γεγονός.
Ένας εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Κίμπερλι Γουέντ, υποστηρίζει ότι ένας αριθμός παραγόντων μπορούν να ευνοήσουν τις ψεύτικες μνήμες, όπως όταν κάποιος επανειλημμένα ζητά από τον άλλο να φανταστεί ένα ψεύτικο γεγονός, «φορτώνοντας» την μνήμη του με ανάλογες φωτογραφίες.
Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει την τάση να αναπτύσσει ψεύτικες πεποιθήσεις είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει η Βρετανή καθηγήτρια.
protothema.gr