Το μήνυμα φέτος είναι “Ελπίδα. Δράση. Αλλαγή”. Η σημερινή ημέρα είναι λοιπόν αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ψωρίαση, τα προβλήματα που επιφέρει στην καθημερινότητα ενός ατόμου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να προστατευθεί από αυτή.
Σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο, ακόμα και τα νεογέννητα μωρά, υπομένουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Πολλοί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συμπτώματα όπως σχισίματα στο δέρμα τους και αιμορραγία. Υπομένουν καθημερινά την κοινωνική “ταπείνωση” του να βλέπουν την επιδερμίδα να τους να καταστρέφεται. Παλεύουν διαρκώς με την απογοήτευση διαφόρων μη αποτελεσματικών θεραπειών, αφού η ψωρίαση δεν έχει μία ενιαία και έγκυρη θεραπεία. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μερικές φορές φέρουν το βάρος της δημόσιας απόρριψης, λόγω της παρεξήγησης γύρω από τη νόσο.
Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια κοινή, χρόνια, υποτροπιάζουσα, ανοσιακή, φλεγμονώδης δερματική διαταραχή και μια ισχυρή γενετική προδιάθεση. Η έναρξη της νόσου εμφανίζεται συνήθως σε νεαρότερες ηλικίες. Οι δερματικές βλάβες αφορούν σνήθως ερυθηματώδεις, φλεγμονώδεις πλάκες και ασημένια “απολέπιση” του δέρματος με φλεγμονώδεις αλλοιώσεις των κερατινοκυττάρων.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση εκδηλώνει φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα), που μπορεί να περιλαμβάνει θυλακίτιδα, τενοντοθηκίτιδα, περιοστίτιδα, οστεΐτιδα και σπονδυλοαρθρίτιδα. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί μεγάλη σωματική, λειτουργική και ψυχοκοινωνική αναπηρία.
Με την αύξηση της σοβαρότητας της πάθησης, το φάσμα της ψωρίασης συνδέεται με σημάδια συστηματικής φλεγμονής και διάφορα συναφή νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του μεταβολικού συνδρόμου, του αυξημένου κίνδυνο θνητότητας και της μικρότερη διάρκειας ζωής. Ειδικοί τύποι περιλαμβάνουν ψωρίαση νυχιών, φλυκταινώδη ψωρίαση (που εντοπίζεται στο παλάμες και τα πέλματα, ή γενικευμένη), ψωριασική ερυθροδερμία, ανάστροφη ψωρίαση και διάφορες μορφές παλαμο-πελματιαίας ψωρίασης.
Ποιος παθαίνει ψωρίαση;
Μπορεί να αναπτυχθεί σε άνδρες ή γυναίκες οποιασδήποτε εθνικότητας ή ηλικίας. Συχνά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 ετών, αν και μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των ηλικιωμένων.
Από τι προκαλείται η ψωρίαση;
Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ότι η πάθηση έχει κληρονομική προδιάθεση, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Σε άτομα με ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα “δραστηριοποιείται” κάνοντας τα δερματικά κύτταρα να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα ταχέως αυξανόμενα κύτταρα συσσωρεύονται στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό των βλαβών στην επιδερμίδα.
Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω ψωρίαση;
Ένας γιατρός κάνει συνήθως τη διάγνωση, μετά την εξέταση του δέρματός σας. Περιστασιακά, μπορεί να σας γίνει και μία βιοψία δέρματος κάτω από ένα μικροσκόπιο. Τα σκασίματα στα νύχια είναι μερικές φορές ένα πρώιμο σημάδι ψωρίασης. Δεν υπάρχει ειδική ιατρική εξέταση για την ψωρίαση.
Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;
Όχι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν ψωρίαση από κάποιον άλλο.