xOrisOria News

Ψύξη: Ελληνική έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το ρόλο του κρύου αέρα

37Η πλειοψηφία των ανθρώπων ενοχοποιεί –λανθασμένα όπως αποδεικνύεται– τον κρύο αέρα για τον πόνο στον αυχένα και την ωμοπλάτη, πιο γνωστό και ως «ψύξη», σύμφωνα με μία μελέτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλυσε τις υποκειμενικές αντιλήψεις που επικρατούν για τη μυαλγία.
Η ερευνητική ομάδα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, που αποτελείται από τους Ανδρέα Φλουρή, Ελένη Μητσιάδου, Γιάννη Κουτεντάκη, Χριστίνα Καρατζαφέρη, και Μαρία Χασάνδρα, ανέλυσε τις αντιλήψεις του ελληνικού πληθυσμού, σχετικά με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση συμπτωμάτων μυαλγίας στο μυοσκελετικό σύστημα.
Όπως προέκυψε, το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού (73,6%) και των επαγγελματιών υγείας (70,8%) ανέφερε συμπτώματα μυαλγίας σε αυχένα/λαιμό και ωμοπλάτη/πλάτη, τα οποία απέδωσε στον ιδρώτα σε συνδυασμό με ρεύμα αέρα ή σε έκθεση σε κλιματιστικό (τη γνωστή σε όλους «ψύξη»).
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία αξιοποίησε πληροφορίες και από διεθνείς βάσεις δεδομένων, δεν υπάρχει καμία μελέτη διεθνώς, η οποία να δικαιολογεί επιπτώσεις «ρεύματος αέρα» ή κλιματιστικού στα συμπτώματα μυαλγίας.
Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο Δρ Φλουρής, αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για αποφυγή μυοσκελετικών παθήσεων δεν περιλαμβάνουν κάποια οδηγία σχετική με την έκθεση σε ψυχρό ή θερμό περιβάλλον.
Παράλληλα, σχολιάζει ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμη και σε κρύες χώρες του βορρά, δεν υπάρχει η κοινή λογική ότι ένα κρύο ρεύμα αέρα –ειδικά όταν είμαστε ιδρωμένοι– μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μυαλγίας.
Ωστόσο, φυσικοί παράγοντες του περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό. Εργαζόμενοι σε ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες (όπως εργαστήρια κατασκευής πάγου, βύθιση σε κρύο νερό σε ιχθυοκαλλιέργειες, ορυχεία, χυτήρια, υπαίθριοι χώροι, κ.α.) έχουν υποστεί κατά καιρούς φαινόμενα ανάπτυξης υποθερμίας ή υπερθερμίας, εξαιτίας της μη τήρησης διαδικασιών ασφαλούς εργασίας.
Στην Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τους πίνακες περιγραφής των Επαγγελματικών Νόσων της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής (2010) για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τη χρονική περίοδο 2003 – 2009 δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά πρόκλησης μυϊκών βλαβών στον οργανισμό εργαζομένων σε ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.
Με βάση τα παραπάνω, σημειώνει ο Δρ Φλουρής, η εγκυρότητα της πεποίθησης των Ελλήνων σχετικά με τα αίτια των συμπτωμάτων μυαλγίας –δηλαδή ότι προκαλείται είτε από έκθεση σε κλιματιστικό, είτε από ιδρώτα σε συνδυασμό με έκθεση σε ρεύμα αέρα, είτε από ρεύματα αέρα– τίθεται σε αμφισβήτηση.

 

Use Facebook to Comment on this Post