Όταν τα συναισθήματα σας καταπιέζουν, απλώς αναπνεύστε

Τα συναισθήματα είναι σαν μια εσωτερική πυξίδα. Μας καθοδηγούν και τον περισσότερο…
καιρό μας πιέζουν να δράσουμε (αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις- ο φόβος για παράδειγμα, μπορεί να μας παραλύσει). Οπότε τι συμβαίνει όταν αφήσουμε τα συναισθήματα να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο; το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να αντιδράσουμε υπερβολικά το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας.

Το να πετύχουμε την συναισθηματική ισορροπία είναι μια διαδικασία που απαιτεί πρακτική και προπόνηση. Φανταστείτε να πρέπει να είστε σε μια ρόδα του λούνα παρκ κάθε μέρα για να νιώσετε κινητοποιημένοι και να απελευθερωθείτε από το συναισθηματικό βάρος. Η συναισθηματική ένταση ίσως σας κάνει να νιώσετε ωραία εκείνη τη στιγμή αλλά τα πάνω και τα κάτω θα σας εξουθενώσουν στο τέλος της ημέρας. Αυτή η συναισθηματική ρόδα είναι πιθανό να σας αποπροσανατολίσει και να σας κάνει να αναρωτηθείτε για τα σχέδια της ζωής σας.

«Συνεπώς, συνειδητά αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων και επίτηδες μεταμορφώνουμε τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής.» Anthony Robbins

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ;
Χρειάζεται να εκφράσετε έντονα τα συναισθήματα σας για να νιώσετε ζωντανοί; τα συναισθηματικά ξεσπάσματα συχνά σχετίζονται με το δράμα και την υπερβολή αλλά δεν είναι πάντα αυτή η περίπτωση. Ίσως χρειάζεστε να νιώσετε και να εκφράσετε έντονα τα συναισθήματα σας επειδή με αυτόν τον τρόπο δείχνετε πως αισθάνεστε και/ή δεν ξέρετε πως να το κάνετε διαφορετικά.

Η συναισθηματική ένταση είναι επίσης ένα άλλο γνώρισμα των υπερευαίσθητων ανθρώπων με ενσυναίσθηση που έχουν την ικανότητα να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση των άλλων. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται πολύ από τα πάντα ίσως νιώσουν ενοχές ή άσχημα με τον εαυτό τους.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΑΝ ΚΥΜΑΤΑ
Όλα τα συναισθήματα είναι ισχυρά και αναγκαία για την ανάπτυξη σας. Όλα έχουν κάποιου είδους προσαρμοστική λειτουργία. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα και δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος τρόπος για να τα νιώσουμε. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει κάθε συναίσθημα, να βρει έναν τρόπο να κάνει το καθένα πιο εύχρηστο.

Όλα τα συναισθήματα, ανεξάρτητα από το πόσο έντονα είναι θα περάσουν αν τα αφήσετε. Τα συναισθήματα είναι σαν τα κύματα πάνε και έρχονται και είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον εαυτό σας να τραβηχτεί με την παλίρροια. Προσπαθήστε να βρείτε τον πιο υγιή τρόπο να εκφράσετε τα συναισθήματα σας έτσι ώστε να μην σας πνίξουν.

«Η ικανότητα να σταματήσουμε και να μην δράσουμε με την πρώτη ώθηση έχει γίνει κρίσιμο μάθημα στην καθημερινή ζωή.» Daniel Goleman

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
Η αναπνοή είναι ο στύλος που κρατά όλα τα συναισθήματα μας. Ο τρόπος που αναπνέουμε καθορίζει την ένταση των συναισθημάτων μας. Μπορεί ακόμα να καθορίσει τον τύπο συναισθήματος που βγάζουμε στους άλλους. Για παράδειγμα, αν παίρνετε μικρές και ρηχές αναπνοές διοχετεύετε άγχος, δυσφορία ή θυμό. Αντίθετα αν μπορείτε να επιβραδύνετε την αναπνοή και επικεντρωθείτε στο να εκπνεύσετε περισσότερο αέρα από αυτόν που εισπνεύσατε από την μύτη σας, θα είστε πιο ήρεμοι.

Το άγχος και ο φόβος μπορούν να κάνουν μικρή την αναπνοή σας ή να προκαλέσουν γρήγορη και ρηχή αναπνοή. Το αναπνέετε αργά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μείνει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ
Αν θέλετε να μάθετε να αναπνέετε μέσω των έντονων συναισθημάτων σας, πρώτα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

● Αναγνωρίστε τις φυσικές σας αισθήσεις

● Παρατηρήστε αν νιώθετε ένα κόμπο στον λαιμό και στο στομάχι σας ή μια ενόχληση στην πλάτη σας.

● Αναγνωρίστε το βασικό συναίσθημα που προκαλεί τις φυσικές αισθήσεις

Έχουμε 4 βασικά συναισθήματα που βρίσκονται πίσω από κάθε σωματική αίσθηση την οποία βιώνουμε. Το να ονομάσετε τι σας συμβαίνει μπορεί να βοηθήσει το νόημα της εμπειρίας σας.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΟ
Επιτρέψτε στον εαυτό σας τον χώρο να αισθανθεί το συναίσθημα σε όλη του ιδιότητα. Μην προσπαθείτε να ελέγξετε τα συναισθήματα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην συναισθηματική καταστολή. Απλώς αναπνέοντας, ήδη αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα σας με διαφορετικό τρόπο.

Αν νιώσετε ένα ερέθισμα, χαλαρώστε και αφήστε το να φύγει χωρίς να πληγώσει τον εαυτό σας.

Αντί να αφήσετε την ματαιότητα να χτιστεί και τελικά να εκραγεί ξεσπώντας στους άλλους αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει. Τότε θα μπορείτε να βρείτε ένα καλύτερο τρόπο για να εκφράσετε αυτό που νιώθετε.

Αν χρειαστείτε να βρείτε μια διέξοδο έτσι ώστε να μην καταβληθείτε υπάρχουν τρόποι να το κάνετε χωρίς να πληγώσετε τον εαυτό σας. Το να σφίξετε ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα ή να συνθλίψετε ένα πλαστικό μπουκάλι ενώ σκέφτεστε αυτό που σας κάνει να θυμώνετε είναι ένας καλός τρόπος για να διοχετεύσετε τον θυμό. Όσο περισσότερο συγκεκριμένα μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας τόσο το καλύτερο. Όλα σχετίζονται με το να ξοδεύετε την φυσική ενέργεια που περιέχει το συναίσθημα.

ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Η εκπνοή σχετίζεται με την χαλάρωση. Από την άλλη, η εισπνοή σχετίζεται με το στρες και το άγχος. Το να μάθετε πως να αναπνέετε ήρεμα απαιτεί καθημερινή πρακτική. Μπορούμε να χωρίσουμε αυτή την πρακτική σε πέντε βήματα:

● Αναπνεύστε κανονικά μέσω της μύτης και με το στόμα κλειστό

● Εκπνεύσετε αργά από την μύτη με το στόμα κλειστό

● Καθώς εκπνέετε, σιωπηλά και αργά επαναλάβετε την λέξη «ήρεμος» ή «χαλαρός» ( ή οποιαδήποτε άλλη λέξη βρίσκετε χαλαρωτική)

● Αργά μετρήστε μέχρι το 4 και εισπνεύστε ξανά

● Κάντε αυτές τις ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα παίρνοντας 10 με 15 αναπνοές κάθε φορά.

Όσο περισσότερο εξασκείτε την αναπνοή σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας. Θα μπορείτε να αποφεύγετε το αίσθημα καταπίεσης ή υπερβολής από τα συναισθήματα σας. Η συναισθηματική ισορροπία σχετίζεται άμεσα με το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα συναισθήματα μας για να επικοινωνήσουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους με έναν υγιή τρόπο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *