Καθεμιά από εμάς θέλει να δείχνει όμορφη και φυσικά, νεότερη από την ηλικίας της! Αν και οι ενέσιμες θεραπείες botox έχουν…
γίνει αρκετά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, εμείς μπορούμε να ανανεώσουμε το δέρμα μας χωρίς επεμβατικές μεθόδους. Απλά και μόνο η προσπάθεια αξίζει, δεν νομίζετε;
Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν πως το botox έχει την ικανότητα να μειώνει ή ακόμα και να εξαλείφει τις ρυτίδες, ανάλογα βέβαια με το βάθος και την υφή τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης γνωστό πως σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνει να μας κάνει να δείχνουμε και νεότερες! Αυτό συμβαίνει διότι ναι μεν οι ρυτίδες μειώνονται, αλλά η φρεσκάδα και το χρώμα υγείας μιας νεανικής επιδερμίδας δεν μπορούν να ανασυγκροτηθούν, απλά και μόνο με δυο-τρεις εγχύσεις του μαγικού προϊόντος. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως η νεανική όψη του δέρματος εξαρτάται από την ισορροπία του pΗ.
Καθώς, με την πάροδο του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται πιο όξινη, σε αντίθεση με τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια όπου είναι περισσότερο αλκαλική, το pΗ διαταράσσεται. Εάν σκεφθούμε ακόμα, ότι οι περισσότερες από εμάς καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε οξέα, όπως ζωικές πρωτεΐνες, ζάχαρη, καφέ και βιομηχανοποιημένους υδατάνθρακες, τότε μπορούμε πολύ εύκολα να αντιληφθούμε πόσο γρήγορα επιταχύνουμε τη φθορά, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα. Αποτέλεσμα; Θαμπή επιδερμίδα, με τάσεις χαλάρωσης, έντονες γραμμές έκφρασης και ρυτίδες.
Οι αλκαλικές τροφές είναι η απάντηση!
Εάν αποφασίσουμε να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιο μας με τροφές πλούσιες σε αλκάλια, μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες το πολύ, θα μπορούμε να αισθανθούμε υπερήφανες καθώς το δέρμα μας θα είναι πιο φωτεινό και γεμάτο φρεσκάδα, οι ρυτίδες λιγότερο εμφανείς και οι λεπτές γραμμές θα έχουν εξαφανιστεί! Πως θα το πετύχουμε; Κάθε πιάτο μας θα πρέπει να αποτελείται από τρία μέρη αλκαλικών τροφών και μόνο ένα από όξινες. Συνήθως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο για αυτό και το δέρμα μας δείχνει να καταρρέει!
Ποιοι είναι, όμως, οι 5 πιο όξινοι τύποι τροφών, ώστε να τους αποφύγουμε;
– Καφές: Αν και θεωρείται φυσικό καθαρκτικό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αυξάνει παράλληλα την παραγωγή οξέων του στομάχου. Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, δύο μικροί εσπρέσσο ή μια κούπα γαλλικού καφέ είναι αυτό που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά, ώστε να λαμβάνουμε τα θετικά του στοιχεία.
– Ζάχαρη: Είναι η συνήθης ύποπτη σε πολλά θέματα υγείας και όχι μόνο, καθώς τα περισσότερα είδη της έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελαστικότητα της επιδερμίδας. Εάν λοιπόν, αφαιρέσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουμε. Ένα φρέσκο φρούτο ή πού και πού ένα μικρό γλυκό με αγαύη ή στέβια, είναι υπεραρκετά.
– Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Η λευκή ζάχαρη είναι η πιο γνωστή πηγή, η οποία κρύβεται σε πολλές ακόμα τροφές όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, δημητριακά, πίτες, μαρμελάδες κ.λπ.. Το ίδιο συμβαίνει και με το λευκό αλεύρι στο ψωμί, στα ζυμαρικά, σε κουλουράκια κ.λπ. Επίσης, το λευκό ρύζι είναι επεξεργασμένος υδατάνθρακας. Όλα αυτά αυξάνουν επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα το σώμα μας να οξειδώνεται.
– Αλκοόλ: Το αλκοόλ, ακόμα και το κρασί είναι ιδιαίτερα όξινα. Εάν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους, αμέσως μετά από ένα με δύο ποτήρια το πολύ, πρέπει να θυμόμαστε να πίνουμε δύο με τρία ποτήρια νερό (κρύο ή χλιαρό) με μια φέτα λεμόνι στο καθένα, καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει την οξύτητα.
– Ανθρακούχα ποτά: Όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ, καθώς και άλλα όξινα συστατικά όπως ζάχαρη και καφεΐνη. Ο φώσφορος δημιουργεί ενώσεις με το ασβέστιο που λαμβάνουμε από άλλες τροφές, εμποδίζοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του δέρματός μας και στη δομή των οστών.
Οι 11 αλκαλικές τροφές που σταματούν τον χρόνο!
1. Σκούρα, φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, κουνουπίδι, μπρόκολο, σέσκουλο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, κάρδαμο, γογγύλι, σινάπι, βρούβες, πικραλίδα, κόκκινο τριφύλλι, πεντάνευρο, στελλάρια, κέιλ (μοιάζει με σέσκουλο) – 2 κούπες την ημέρα
2. Όσπρια, όπως φακές, πλιγούρι, φαγόπυρο, λευκά φασόλια – 1 κούπα την ημέρα
3. Φιλτραρισμένο νερό – τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα
4. Σκόρδο και κρεμμύδι, τα οποία εκτός των άλλων διευκολύνουν την χώνεψη και ωφελούν τη χλωρίδα του εντέρου
5. Μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως μέντα, βασιλικός, δεντρολίβανο, τζίντζερ, κορίανδρο, κύμινο, άνηθος, μαϊντανός και εστραγκόν
6. Φρέσκα φρούτα – τουλάχιστον 2 μερίδες κάθε ημέρα
7. Λεμόνια και λάιμ, αν και έχουν ιδιαίτερα όξινη γεύση ανήκουν στις αλκαλικές τροφές – 1 φέτα σε 2 ποτήρια νερό την ημέρα
8. Ξηροί καρποί και σπόροι – εκτός από κάσιους, αράπικα φιστίκια και φιστίκια Αιγίνης
9. Έλαια – ελαιόλαδο, λάδι από λιναρόσπορο, από αβοκάντο ή καρύδα, macadamia oil – 2 κ.σ. ημερησίως
10. Θαλασσινό αλάτι, μη επεξεργασμένο – 1κ.γλ καθημερινά