Ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την άμεση εκταμίευση 26 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Από αυτά, τα 10 δισ. θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7,2 δισ. στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα προς τον EFSM, τα 3,7 δισ. στην αποπληρωμή ομολόγων και τόκων προς την ΕΚΤ και τα 1,6 δισ. για την πληρωμή του ΔΝΤ.
Το ποσό που απομένει, ύψους 3 δισ. ευρώ, θα χρησιμεύσει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει η κυβέρνηση, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές ενώ, 500 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε δεύτερο χρόνο, «αλλά άμεσα», τονίζει η κυβέρνηση, θα εκταμιευτούν 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά στις τράπεζες.
Τέλος, η κυβέρνηση σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια «για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Ολόκληρη η ενημέρωση από το Μαξίμου:
1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.
2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.
4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.
Δηλαδή εν ολίγοις ο Έλληνας πολίτης θα “ματώσει” αλλά “μετάγγιση” δεν πρόκειται να πάρει.