Συναισθηματική κακοποίηση ή αλλιώς η βία σε μικρές, «ύπουλες» δόσεις στην καθημερινότητά μας…
Βία θα πει «ο ένας ανοίγει μια πληγή στον άλλον» και αυτή η πληγή αυτή μπορεί να έχεις διαφορετικές μορφές -δεν είναι απαραίτητη σωματική.
Η πληγή που μπορεί να ανοίξει ο ένας στην ψυχή του άλλου δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα όσο μια εκδορά ή μια μελανιά. Θα γίνεται ένα ολοένα βαθύτερο, ανεπανόρθωτο τραύμα.
Τοξικές συμπεριφορές, άνθρωποι που ελέγχουν την ψυχική κατάσταση των άλλων και ένας βίαιος φαύλος κύκλος τραυμάτων που γίνονται ένα με τη ζωή μας και τη δηλητηριάζουν.
Οταν ο ψυχικός πόνος γίνεται μια μόνιμη συνθήκη, τότε είναι η στιγμή να μην προσπερνάς τις συμπεριφορές των άλλων και να τις φιλτράρεις για να δεις πόσο τελικά σε επηρεάζουν. Η συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι μέρος της ζωής των άλλων. Μπορεί να συμβαίνει και σε μας και απλά να μην το έχουμε συνειδητοποίησει ή να μην θέλουμε να δούμε καθαρά. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί κι εσύ να είσαι θύμα βίαιης συμπεριφοράς που επηρεάζει τον ψυχικό σου κόσμο.
1) Νιώθεις ότι μέσα στη σχέση είσαι αδύναμη: Αν η συμπεριφορά του άλλου σε κάνει να νιώθεις σαν να έχεις χάσει τη δύναμή σου, το θάρρος της γνώμης σου -γιατί φοβάσαι ότι αυτό που θα πεις θα είναι λάθος- και τον έλεγχο των συναισθημάτων σου τότε είσαι κι εσύ θύμα συναισθηματικής βίας.
2) Νιώθεις συνέχεια ενοχή: Το να νιώθεις συνέχεια ενοχή για ό,τι πεις και για ό,τι κάνεις και φόβο για το τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενέργειές σου μέσα στη σχέση είναι σημάδι ότι η χειριστική συμπεριφορά του άλλου σε έχει κυριεύσει.
3) Νιώθεις υποβιβασμένη: Αν ο άλλος απλά δεν ακούει αυτό που του λες, υποβαθμίζει τη γνώμη σου και τα επιχειρήματά της και σε κάνει να έχεις συνεχώς αμφιβολίες, τότε σου ασκεί συναισθηματική βία. Πολλές φορές με ύπουλο τρόπο μια τέτοια συμπεριφορά ρουφά σταγόνα-σταγόνα την αυτοπεποίθησή σου κι εσύ αυτό μπορεί να το θεωρείς ακόμα και φυσιολογικό.
4) Σου ασκείται συνεχώς κριτική: Αν η κριτική του άλλου σου μειώνει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σου δύναμη («Τι είναι αυτό που φοράς;» «Πώς είσαι έτσι;» «Πόσο έχεις παχύνει») τότε είσαι κι εσύ θύμα συναισθηματικής βίας.
5) Εισπράττεις την αδιαφορία του άλλου: Αν τα συναισθήματά σου δεν αφορούν τον άλλον (το να είσαι θλιμμένη ή αγχωμένη είναι κάτι που του είναι παντελώς αδιάφορο) τότε είναι φυσικό να νιώθεις απομόνωση και η απομόνωση είναι σημάδι ότι είσαι θύμα συναισθητικής βίας.
6) Η βίαιη συμπεριφορά συγκαλύπτεται με «ευγενικές» χειρονομίες: Μην επιτρέπεις ένα μπουκέτο λουλούδια ή ένα γεύμα σε ένα ακριβό εστιατόριο να καμουφλάρουν μια βίαιη συμπεριφορά. Το πραγματικό πρόβλημα παραμένει άλυτο.
7) Tα οικονομικά σου τα ελέγχει άλλος: Οταν δεν έχεις έλεγχο της ιδιοκτησίας σου, των κεκτημένων σου, όταν επιτρέπεις ο σύντροφό σου να έχει λόγο στα έξοδά σου και να τα ελέγχει τότε αυτό είναι σημάδι ότι έχεις χάσει τον έλεγχο των ορίων στη σχέση.
8) Οταν οι άλλοι παρατηρούν μια αλλαγή που εσύ αδυνατείς να εξηγήσεις: Ασε τους ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για σένα να σου μιλήσουν και άκουσέ τους. Οταν παρατηρούν μια αλλαγή στη συμπεριφορά σου (είσαι ανήσυχη, θλιμμένη) και εσύ δεν θες να μπεις σε διαδικασία να δώσεις εξηγήσεις (ενώ ξέρεις ότι η αιτία είναι η συμπεριφορά του συντρόφου σου) τότε μάλλον έχεις χάσει το δρόμο της ψυχικής ηρεμίας σου και είσαι θύμα συναισθηματικής βίας.
9) Αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου: Oταν ενώ αρχικά είσαι σίγουρη για κάτι, δεν τολμάς να το πεις και φτάνεις στο σημείο να αμφιβάλλεις ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε είσαι θύμα χειριστικής συμπεριφοράς.
10) Αποκλεισμός από φίλους και οικογένεια: Αν ο σύντροφός σου, σού φτιάχνει έναν μικρόκοσμο δεν οποίο δεν επιτρέπει άλλους ανθρώπους πέρα από τον ίδιο, τότε είσαι θύμα συναισθητικής βίας.
Use Facebook to Comment on this Post