Άδοξο τέλος έλαβαν οι έρευνες για την ανεύρεση περίπου 100 μεταλλωρύχων που αγνοούνταν έπειτα από την κατάρρευση του…
Κανένας δεν βρέθηκε ζωντανός.
Η κατάρρευση του χρυσωρυχείου ξεκίνησε την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα ο πρώτος απολογισμός, ο οποίος έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς.
Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες, ωστόσο η τραγωδία έλαβες ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την Πέμπτη, αφότου εννέα διασώστες εξαφανίστηκαν όταν το έδαφος κατέρρευσε γύρω τους.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί.
«Οι έρευνες έληξαν σήμερα επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο», εξήγησε ο εν λόγω εργάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μίλησε από το σκηνικό της τραγωδίας στο Τζέμπελ Αμίρ, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ελ-Φάσερ, τη μεγάλη πόλη του Βόρειου Νταρφούρ στο Σουδάν.
Η λειτουργία παράνομων ορυχείων στο πάμφτωχο Σουδάν έχει μετατραπεί σε μία ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση στο Χαρτούμ, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων, ως αντιστάθμισμα για την απώλεια πετρελαϊκών εξαγωγών λόγω του διαχωρισμού με το Νότιο Σουδάν.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει εισέλθει στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τους μικρούς παραγωγούς.
Σύμφωνα με ανθρωπιστική πηγή του γαλλικού πρακτορείου AFP, περίπου 70.000 άνθρωποι εργάζονταν στις αρχές του 2013 στα ορυχεία χρυσού του Τζέμπελ Αμίρ.
Πηγή: http://www.skai.gr
Use Facebook to Comment on this Post