xOrisOria News

Αιτωλοακαρνανία: Περισσότερα απο 1000 παιδιά το χρόνο στο Καραμανδάνειο της Πάτρας

 Υπολειτουργούν οι παιδιατρικές στο νομό

Είναι γνωστό ότι στο Μεσολόγγι Παιδιατρική απλώς δεν υπάρχει, στο δε Αγρίνιο υπολειτουργεί.

 Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό της μοναδικής Παιδιατρικής Κλινικής στο νομό μας καταβάλουν, υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες, υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά για να…

ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, είναι όμως φύση και θέση αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Δυστυχώς, αυτό δεν αφορά μόνο στα πραγματικά πολύ σοβαρά περιστατικά. Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών που ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών στην Πάτρα, ακόμη και για καταστάσεις, που, σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσε και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν εδώ.

Σημειώνουμε εξ αρχής ότι αυτή η ευκολία «αποστολής» στο Καραμανδάνειο αφορά όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς.

Όλοι γνωρίζουμε και όλοι έχουμε να διηγηθούμε εμπειρίες που οι ίδιοι βιώσαμε. Στη «Συνείδηση» όμως ζητήσαμε και λάβαμε την επιβεβαίωση… απ’ τους ίδιους τους γιατρούς στο Καραμανδάνειο, όπου ο υποφαινόμενος του ρεπορτάζ συντάκτης βρέθηκε προ ημερών ως επισκέπτης. Θα λέγαμε μάλιστα πως… ούτε συνεννοημένοι να ήταν εκείνοι στους οποίους απευθυνθήκαμε, σε μια ανθρώπινη περισσότερο, φιλική κουβέντα μαζί τους, αφού, σχεδόν μονότονα μας είπαν όλοι πως… όταν για ασήμαντους λόγους στέλνονται τόσα παιδιά στο μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της μισής Ελλάδος σχεδόν, δημιουργείται τέτοια συμφόρηση, που τα συνεπακόλουθα προβλήματα εντείνονται στο μέγιστο βαθμό. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό.

Σε μια περισσότερο δημοσιογραφική λειτουργία διαπιστώσαμε στην πορεία ότι τα παιδιά της Αιτ/νίας που σε ετήσια βάση καταλήγουν στο Καραμανδάνειο, προσεγγίζουν τα χίλια! Στα στατιστικά του 2011 και του 2012 βρήκαμε τους «μαγικούς» αριθμούς 959 και 893… οι οποίοι και αναφέρονται σε παιδιά που χρειάστηκε να παραμείνουν.

Πολλά απ’ αυτά ως διακομιδή με το ΕΚΑΒ, άλλα με το ιδιωτικό όχημα των γονέων ή συγγενών και φίλων. Τεράστιο το κόστος για το κράτος, όταν μιλάμε για τα ασθενοφόρα (καύσιμα, φθορές κ.τ.λ.), τεράστια η αγωνία και η ταλαιπωρία σε κάθε περίπτωση για τους γονείς (…γι’ αυτούς αφήνουμε κατά μέρος το κόστος σε χρήματα).

Σημειώνουμε ότι οι περισσότερες διακομιδές είναι προς τον Παθολογικό Τομέα του Καραμανδάνειου (παθολογικό τμήμα, τμήμα πρόωρων, νευρολογικό, μονάδα μεσογειακής αναιμίας) και προς τον Χειρουργικό Τομέα (χειρουργικό τμήμα και Ω.Ρ.Λ. τμήμα). Η γεωγραφική κατανομή είναι ανάλογη της πληθυσμιακής στο νομό μας: Τα περισσότερα παιδιά από την πόλη του Αγρινίου και τις γύρω περιοχές, ακολουθούν οι άλλες πόλεις, έπονται τα χωριά και οι οικισμοί.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, η διακομιδή στο Καραμανδάνειο έχει ουκ ολίγες φορές αποδειχθεί σωτήρια για τη ζωή παιδιών. Ο δε λόγος για τον οποίο στέλνονται όμως και απλά περιστατικά, εντοπίζεται στην αδυναμία διάγνωσης στο Αγρίνιο, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εξετάσεις. Αν αυτό διορθωθεί, αν ενισχυθεί με προσωπικό η Κλινική, αν στο νέο νοσοκομείο τουλάχιστον δοθεί η σημασία που πρέπει, ειδικά σ’ αυτή την Κλινική… το πρόβλημα θα περιοριστεί. Και πρέπει, επιτέλους, να γίνει αυτό.

Αν συγκεντρώσουμε τα χρήματα που σε βάθος δεκαετίας έχει ξοδέψει το δημόσιο και οι πολίτες της Αιτ/νίας για τις διακομιδές στο Καραμανδάνειο – με τα συνεπακόλουθα έξοδα – δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι… φτιάχναμε ολόκληρο παιδιατρικό νοσοκομείο στο νομό.

Use Facebook to Comment on this Post