Μπορεί οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να γέννησαν ελπίδες για την εφαρμογή ηπιότερης φορολογίας στα ακίνητα, αυτές, όμως, αποδείχθηκαν φρούδες.
Κι αυτό, γιατί το τελικό σχέδιο, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ελαφρύνει αισθητά τα …
χωράφια και αγροτικά οικόπεδα, αλλά επιβαρύνει τα αστικά ακίνητα.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Η ιδέα των εμπνευστών του σχεδίου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως θα ονομάζεται, να επιβληθεί διπλός φόρος – δηλαδή και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) – σε όσους έχουν περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση και για τις μικρές ιδιοκτησίες.
Κι αυτό, γιατί – με δεδομένο τη διατήρηση των αντικειμενικών στα επίπεδα του… 2007 (!) – μόνο μεγαλοϊδιοκτήτες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.
Σκεφτείτε απλά ότι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες είναι διπλάσιες και τριπλάσιες των πραγματικών τιμών, των αγοραίων δηλαδή.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, που στην αγορά έχει πραγματική αξία 100.000 – 150.000 ευρώ και άνω, θα επιβαρυνθούν διπλά, από το πουθενά !
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Με βάση το σχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ο συντελεστής κατοικίας 5 στα αγροτεμάχια ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει το συγκεκριμένο ακίνητο άνω του ορίου των 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία πάντα), και σε διπλό φόρο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εκτός αν δοθούν σχετικές διευκρινίσεις Το σχέδιο για τα ακίνητα
Ο νέος φόρος θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Τον κύριο φόρο θα πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων, με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.
Ο κύριος φόρος για τα κτίρια υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
Βασικός φόρος 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης, χαμηλότερος από 21,6% ως 4,4% (και μεσοσταθμικά 16%) σε σχέση με το “χαράτσι”, Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.
πηγη
pestanea
Use Facebook to Comment on this Post