Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται για τις διασώσεις προβληματικών τραπεζών, στο πλαίσιο νέου νομοσχεδίου…
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία έχει τεθεί προς συζήτηση, δεν εξαιρείται [το ενδεχόμενο] οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία ενός bail-in», σχολίασε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι μία πιθανότητα».
Παρά ταύτα, η κ. Χιούς υπογράμμισε ότι «σε κανένα σημείο δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον».
Προσέθεσε ότι η απόφαση για χρησιμοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν αποτελεί «μοντέλο» καθότι «δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον». Η κ. Χιούς τόνισε ωστόσο ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.
Οι πολύκροτες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Η «θύελλα» όσον αφορά το ενδεχόμενο έμμεσης θεσμοθέτησης του «κουρέματος» μεγαλοκαταθέσεων ως εργαλείο στην αναδιάρθρωση ή ανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών τραπεζών, ξέσπασε λόγω συνέντευξης που παραχώρησε την Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και τους Financial Times, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η αξιοποίηση καταθέσεων για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για τη διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.
«Εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο σε μία τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Εντάξει, τι θα κάνεις εσύ, στην τράπεζα για αυτό; Τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθείς μόνος σου;
»Εάν η τράπεζα δεν μπορεί ανταποκριθεί, τότε θα απευθυνθούμε στους μετόχους και τους ομολογιούχους, θα τους ζητήσουμε να εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και εάν είναι απαραίτητο, [θα στραφούμε] στους καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις [άνω των 100.000 ευρώ]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Τα επίμαχα σχόλια προκάλεσαν πτώση στα χρηματιστήρια και αποδυνάμωση του ευρώ, με τον πρόεδρο του Eurogroup να ανασκευάζει τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως «η Κύπρος είναι μία ειδική περίπτωση [που ενέχει] εξαιρετικές προκλήσεις, οι οποίες απαίτησαν τα μέτρα bail-in (‘κούρεμα’ καταθέσεων).
»Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής είναι φτιαγμένα ειδικά για την κατάσταση της χώρας που αφορούν, και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Αποστάσεις από ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο είναι μοναδικές στο είδος τους και δεν πρόκειται να τύχουν ευρείας εφαρμογής στη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Παρά την ανασκευή και την στάση της ΕΚΤ, τα αρχικά σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ, ερχόμενα στον απόηχο της πρώτης συμφωνίας για «κούρεμα» καταθέσεων στην ευρωζώνη, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι η ηγεσία της νομισματικής ένωσης προτίθεται να υποχρεώσει τις μη βιώσιμες τράπεζες να επωμισθούν μεγάλο μέρος τυχόν αναδιάρθρωσης ή ανακεφαλαιοποίησης τους, μειώνοντας αντίστοιχα το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.
Παράλληλα, εάν το μοντέλο που προμηνύει ο κ. Ντάισελμπλουμ όντως υλοποιηθεί, θα σημαίνει το τέλος του παλαιότερου σχεδίου που προέβλεπε την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM. Το εν λόγω σχέδιο αποσκοπούσε στο να «σπάσει» τον φαύλο κύκλο αλληλεξάρτησης μεταξύ κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών, τα οποία καλούνταν να τις διασώσουν.
Ήταν ένα σχέδιο στο οποίο στηρίχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.
Use Facebook to Comment on this Post