Το καλύτερο οκτάμηνο από την έναρξη της κρίσης και τον καλύτερο Αύγουστο της δεκαετίας δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, που καταγράφουν τις ροές απασχόλησης στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2013 δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Αύγουστο -τα οποία μου παρέδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας- επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης, δήλωσε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.
Τόνισε, εξάλλου, ότι για έκτο συνεχή μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο» στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο.
«Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρατηρείται, επίσης, μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από το σύνολο των προσλήψεων του οκταμήνου, το 62% (333.142) ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 31,25% (165.327) μερικής απασχόλησης και το 5,77% (30.499) εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2013 προκύπτει ότι οι περισσότερες προσλήψεις (4.852) αφορούν τις ηλικίες από 30- 44 ετών και έχουν γίνει στους κλάδους της εστίασης του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο στις ροές των προσλήψεων εμφανίζουν οι κλάδοι της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, της δημόσιας διοίκησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης.
Το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων εμφανίζουν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο εμφανίζει η περιοχή της Ηπείρου.
Use Facebook to Comment on this Post