Το ότι οι μονόκεροι ήταν μυθικά όντα δεν σημαίνει ότι δεν επηρέασαν… την Ιστορία. 1. Η πρώτη γνωστή απεικόνιση ενός μονόκερος -βρέθηκε στο Σπήλαιο Λασκώ στην σημερινή Γαλλία- και χρονολογείται από… το 15.000 π.Χ.! Έτσι τουλάχιστον πιστεύαμε, μέχρι οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι ο μονόκερος του Λασκώ είχε δύο κέρατα, κοντά μεταξύ τους. 2. Η αρχαιότερη καταγραφή μονόκερου στη δυτική λογοτεχνία ανήκει στους αρχαίο Έλληνα ιστορικό Κτησία τον Κνίδιο -γιατρός και συγγραφέας του τέλους του 5ου και των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ. από την Κνίδο. Σύμφωνα με το Γαληνό, υπήρξε σύγχρονος και συγγενής του Ιπποκράτους. Τον 5ο αιώνα π.Χ.,έγραψε ότι το μυθικό τέρας είχε άσπρο σώμα, ροζ κεφάλι, μπλε μάτια και ένα πολύχρωμο κέρατο -κόκκινο στην άκρη, μαύρο στη μέση και λευκό στη βάση.
3. Στα ταξίδια του ο Μάρκο Πόλο πίστευε ότι συνάντησε μονόκερους. Έγραψε, «Είναι πολύ άσχημα θηρία. Δεν είναι καθόλου όπως τους περιγράφουμε”. Και αυτό επειδή στην πραγματικότητα ήταν ρινόκεροι!
4. Τζένγκις Χαν φέρεται να αποφάσισε να μην κατακτήσει την Ινδία, μετά τη συνάντησή του με ένα μονόκερο, ο οποίος γονάτισε μπροστά του. Ο Χαν το θεώρησε σημάδι από το νεκρό πατέρα του και γύρισε το στρατό του πίσω.
5. Κατά τον Μεσαίωνα, εμφανίστηκαν συλλογές όπου αναφέρονταν οι βιολογικές ιδιότητες και η ιατρική χρήση γνωστών ζώων, ανάμεσα τους και οι μονόκεροι. Σε αυτές τις συλλογές για πρώτη φορά περιγράφεται ότι οι παρθένες έχουν μεγάλη δύναμη πάνω σ’ αυτά τα πλάσματα.
6. Η επί Βασιλέως Ιακώβου έκδοση της Παλιάς Διαθήκης (King James version of the Old Testament) έχει εννιά αναφορές σε μονόκερους, χάρη σε μια κακή μεταφορά της εβραϊκής λέξης “re’em”. Η αρχική λέξη ήταν πιθανόν η ασσυριακή λέξη “Rimu”, ένα είδος άγριου βοδιού.
7. Ο μύθος ότι το κέρατο του μονόκερου ήταν αντίδοτο δηλητηρίων και καθαρίζει το νερό έκανε κακό στις φάλαινες-μονόκερους, καθώς το κέρατο που προεξέχει από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού της φάλαινας έγινε μια δημοφιλής απάτη. Οι Δανοί είχαν κατασκευάσει θρόνο από κέρατα μονόκερων φαλαινών (πάνω).
8. Στο απόγειο του, το κέρατο του μονόκερου άξιζε 10 φορές το βάρος του σε χρυσό. Το 1560, Γερμανοί έμποροι πούλησαν κέρατο μονόκερου για το αστρονομικό ποσό των 90.000 scudi -τότε 18.000 δολλάρια -στον πάπα! Τα φαρμακεία στο Λονδίνο πουλούσαν σκόνη από κέρατο μονόκερου μέχρι και το 1741.
9. Τα πρώτα εραλδικά με μονόκερο απαντώνται σε αρχαίες σφραγίδες από την Βαβυλώνα και την Ασσυρία, αλλά η πιο διάσημη απεικόνιση τους είναι στην σφραγίδα του βασιλιά Ιακώβου Δ’ της Σκωτίας στα 1400. Δύο χρυσά νομίσματα της εποχής εκείνης ήταν γνωστά ως μονόκερος και μισός μονόκερος!
10. Αν θέλετε να κυνηγήσετε μονόκερο, ξεκινήστε από το Lake Superior State University στην πόλη Sault Ste. Marie του Μίσιγκαν. Από το 1971, το πανεπιστήμιο έχει εκδώσει άδειες για κυνηγούς μονόκερου. Όποιος ξεκινήσει μια τέτοια αναζήτηση, συνιστάται να κουβαλάει μαζί του ένα μπουκάλι κονιάκ και ένα πριονωτό ψαλίδι.