Έχετε δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος και όταν τελικά κοιμηθείτε, είναι ανάστατος; Τη μία φορά έφταιγε ο γείτονας, που γιόρταζε τα γενέθλιά του. Τη δεύτερη φορά, είχατε γυρίσει από…..
Ο ύπνος στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικός και καλό είναι να μην υποτιμάμε τις διαταραχές, που ενδεχομένως έχουμε σε αυτόν. Ο προβληματικός ύπνος συχνά οφείλεται σε σωματικές, συναισθηματικές ή ακόμα και ορμονικές διαταραχές. Ποιες είναι οι αιτίες, που αναστατώνουν τον ύπνο σας;
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη και τα προβλήματα στον ύπνο συχνά συνδυάζονται. Μελέτες έχουν αποδείξει, πως το 90% των ατόμων με κατάθλιψη, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο ενώ η αϋπνία, είναι το βασικότερο σύμπτωμα για τα αρχικά στάδια της ψυχικής νόσου. Επιπλέον, το πολύ πρωινό ξύπνημα, είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός ατόμου με βαριά κατάθλιψη.
Άλλα προβλήματα στον ύπνο, απορρέοντα από την κατάθλιψη, είναι η δυσκολία του ασθενή να κοιμηθεί, αλλά και οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου. Το στρες, επίσης οδηγεί σε εκτεταμένες αϋπνίες.
Εμμηνόπαυση
Η αϋπνία εμφανίζεται στις γυναίκες, αν δεν έχει εμφανιστεί νωρίτερα, την περίοδο που περνάνε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με έρευνες, το 61% των γυναικών σε εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο.
Μια πιθανή εξήγηση είναι τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης (ορμόνης που βοηθά στον ύπνο) κατά την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, ο ύπνος διαταράσσεται και από τις εξάψεις και τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο.
Νόσος του θυρεοειδούς
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε υπερβολικό ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Και οι δυο παθήσεις ωστόσο, εντοπίζονται με μια απλή εξέταση αίματος και αντιμετωπίζονται εξίσου ικανοποιητικά μέσω θεραπευτικής αγωγής.
Μυοσκελετικές παθήσεις
Οι πόνοι των αρθριτικών παθήσεων καθιστούν τον ύπνο, μακρινό στόχο. Όσοι έχουν προβλήματα μυοσκελετικής φύσης και συχνά αλλάζουν στάσεις στον ύπνο τους, αντιμετωπίζουν κάθε φορά δυσκολίες να ξανακοιμηθούν μετά από κάθε αλλαγή. Η λήψη ενός παυσίπονου, κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει και να απαλύνει τον πόνο.
Άσθμα
Όσοι ζουν με άσθμα τη ζωή τους, δυστυχώς κοιμούνται και με αυτό. Οι δυσκολίες στην αναπνοή, ο βήχας και οι συριγμοί κατά τον ύπνο και όλα τα συμπτώματα του άσθματος κατά την ημέρα, είναι περισσότερο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η στάση του σώματος στον ύπνο, στενεύει τις αναπνευστικές οδούς οδηγώντας σε νυχτερινή έξαρση των ασθματικών επεισοδίων. Το κακό είναι, πως πολλές φορές, η θεραπευτική αγωγή του άσθματος, οδηγεί η ίδια σε προβλήματα στον ύπνο, ασχέτως της νόσου.
Καρδιαγγειακή νόσος
Η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια (και οι δυο νόσοι του καρδιαγγειακού), σχετίζονται και με διαταραχές στον ύπνο. Στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, οι αυξομειώσεις στον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, είναι ικανές να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, αρρυθμίες ή ακόμα και καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Όσον αφορά στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες, οδηγεί τον ασθενή να ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Μια πρώτη λύση είναι, η ανύψωση με μαξιλάρια του πάνω μέρος του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Διατροφικές διαταραχές
Όσοι πάσχουν από ανορεξία, παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, εξαιτίας του υποσιτισμού και της υπερβολικής απώλειας βάρους. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι πάσχοντες από ανορεξία, απολαμβάνουν λιγότερο ύπνο στην κατάσταση REM, από όσους διατηρούν φυσιολογικό βάρος, κάτι που οδηγεί με τη σειρά του σε εκτεταμένη κούραση την επόμενη μέρα.
Οι βουλιμικοί δε, συχνά αντιμετωπίζουν (βουλιμικές) κρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να έχουν έναν ακόμα χειρότερο ύπνο.
Καούρες ή Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)
Στην περίπτωση που «πέφτετε» για ύπνο με το αίσθημα της καούρας ή πάσχετε από την παλινδρομική νόσο, τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο προκαλώντας ενοχλήσεις και δυσκολίες στον ύπνο.
Συχνά το κακό προκαλείται από το γεγονός και μόνο, ότι είστε ξαπλωμένοι. Καλό είναι να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα, η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ το βράδυ, ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα ένας ποιοτικός ύπνος.
Νεφρική ανεπάρκεια
Η νεφρική ανεπάρκεια, εμποδίζει τον σωστό καθαρισμό του αίματος, με αποτέλεσμα, την εμφάνιση της αϋπνίας και του συνδρόμου Willis-Ekbom, που μεταφράζεται στη δυσκολία ανεύρεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, μιας άνετης στάσης, ενώ εστιάζεται κυρίως στα πόδια και την αδυναμία «βολέματος».
Η αιμοκάθαρση ή ακόμα και η μεταμόσχευση, δεν οδηγούν πάντα στη λύση του προβλήματος του ύπνου, με τους ειδικούς να μην έχουν ακόμα μια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.
Διαβήτης
Για τους περισσότερους διαβητικούς, ο καλός ύπνος, είναι δυστυχώς ένα άπιαστο όνειρο. Οι διαρκείς διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν είναι σύμμαχοι του καλού ύπνου. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι αϋπνίες, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com/2013/05/10_9643.html#ixzz2TSr4HJpb