Η τρομοκρατία είναι της… μόδας. Τουλάχιστον αυτές τις ημέρες μετά τις συλλήψεις των ληστών της Κοζάνης όπου η Αστυνομία εξετάζει το κατά πόσο οι «τρομομπόμπιρες» έχουν σχέση με την Συνωμοσία
Πυρήνων της Φωτιάς.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Η τρομοκρατία ούτε ελληνικό ούτε σύγχρονο φαινόμενο είναι. Υπήρχε ανέκαθεν με διαφορετικές μορφές και εξυπηρετούσε διαφορετικούς σκοπούς. Ας κάνουμε μία ανασκόπηση από την αρχαιότητα ως σήμερα προκειμένου να δούμε ορισμένα τρομοκρατικά κινήματα ανά την υφήλιο, έστω κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις ο όρος «τρομοκράτες» μοιάζει αδόκιμος.
Ζηλωτές, Πρώτος αιώνας μ.Χ, Παλαιστίνη
Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι ως «τρομοκράτες» θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι οι Ζηλωτές. Ήταν ο Ιούδας της Γαλιλαίας ο οποίος εναντιωνόταν στην κυριαρχία των Ρωμαίων στο Ισραήλ και σχηματίζοντας μία ομάδα στιλετοφόρων επέλεξε να τιμωρεί όσους θεωρούσε πως ήταν προδότες. Στόχευαν κυρίως σε μέλη της ιουδαϊκής ελίτ που είχαν επαφές με υψηλόβαθμους Ρωμαίους αλλά και αρχιερείς. Πώς δρούσαν; Ανακατεύονταν στο πλήθος, επέλεγαν τον στόχο, τον πλησίαζαν, τον μαχαίρωναν μέχρι θανάτου και ανακατεμένοι στο πλήθος διέφευγαν.
Ιακωβίνοι, 1793 μ.Χ, Γαλλία
Η πρώτη φορά που καταγράφεται ο όρος τρομοκρατία είναι το 1793 στην Γαλλία. Οι Ιακωβίνοι είναι αυτοί που ίδρυσαν το πρώτο κράτος τρόμου κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και μέσα σε μόλις 11 μήνες αποκεφαλίζουν περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Σκοπός τους ήταν να «συμμορφώσουν» τους πολίτες με την νέα κατάσταση. Μάλιστα ο Ροβεσπιέρος, πρωτεργάτης του κινήματος, ήταν αυτός που αποκάλεσε τον εαυτό του τρομοκράτη.
Narodnaya Volya,19ος αιώνας, Ρωσία
Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν και η πρώτη που βλέπουμε να έχει ιδεολογική συνάφεια με τις τρομοκρατικές ομάδες του σήμερα. Υπό τις θεωρίες του Μπακούνιν, ανερχόμενες ομάδες αναρχικών, ανατινάζουν εργοστάσια. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τρομοκρατία να μην έχει καμμία σχέση με το κράτος αλλά να εξαρτάται από την δράση των πολιτών. Οι αναρχικοί αυτοί και οι οπαδοί τους, καταφέρνουν να δολοφονήσουν όχι μόνο τον Ρώσο τσάρο Αλέξανδρο Β’ το 1881, αλλά μέχρι και τον Αμερικανό πρόεδρο Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1901.
Ku Klux Klan, 1865, ΗΠΑ
Είναι από τις πιο γνωστές ακραίες ρατσιστικές οργανώσεις. Θεωρείται τρομοκρατική. Την ίδρυσαν έξι βετεράνοι του αμερικανικού εμφυλίου που πολέμησαν από την πλευρά των Νοτίων και ως βασικό στόχο είχαν να τρομοκρατούν μαύρους, Εβραίους, καθολικούς και ομοφυλόφιλους. Η ιστορία της μεγάλη και δεν μπορεί να αναλυθεί σε μία παράγραφο. Έφτασε να έχει μέλη σε ολόκληρη την Αμερική, κατά κύριο λόγο στον Νότο. Οι οπαδοί της λέγεται πως σε μία περίοδο ανέρχονταν σε 550.000. Σήμερα υπάρχει ακόμη, ωστόσο παρά τρις προσπάθειες των νεώτερων να την εκσυγχρονίσουν, παραμένει μία περιθωριακή ναζιστικού τύπου οργάνωση με ελάχιστα μέλη στις ΗΠΑ.
Ιρλανδική Αδελφότητα (Irish Republican Brotherhood), 1867, Ιρλανδία
Η Ιρλανδική Αδελφότητα είχε ως στόχο να πλήξει σημεία και περιοχές εντός του βρετανικού εδάφους. Ήταν η «μήτρα» που θα γεννούσε και τον Ιρλανδικό Απελευθερωτικό Στρατό με σκοπό την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας και εκδίωξη των Βρετανών από το νησί.
Αδόλφος Χίτλερ – Ιωσήφ Στάλιν, 1930, Ευρώπη
Στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση τα πράγματα για μεγάλες ομάδες πληθυσμού δεν ήταν και τόσο εύκολα. Για διαφορετικούς λόγους (όχι πάντα) το αυταρχικό κράτος έβρισκε λόγους και αιτίες για να εκδιώξει ανθρώπους, να τους βάλει σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως και να τους καταδικάσει σε θάνατο.
ΕΤΑ, 1959, Ισπανία
Euskadi Ta Askatasuna σημαίνει Βασκική Πατρίδα και Ελευθερία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως ΕΤΑ. Σκοπός της η «απελευθέρωση» της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία. Ξεκίνησε ως αντίδραση στην καταπιεστική κεντρική διακυβέρνηση του Φράνκο. Η δράση της περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την τοποθέτηση βομβών. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή όπου το 1995β μία από τις βόμβες που τοποθέτησε η οργάνωση κόντεψε να σκοτώσει τον Ισπανό πρόεδρο Αθνάρ, ενώ μια παρόμοια ενέργεια ενάντια στον βασιλιά Χουάν Κάρλος δεν πέτυχε τον στόχο της.
RAF, 1968, πρώην Δυτική Γερμανία
Φράξια Κόκινος Στρατός, αυτό σήμαινε η RAF. Ήταν αριστερής ιδεολογίας και ιδρύθηκε από τον Αντρέα Μπάαντερ και την Ούλρικε Μάινχοφ. Ιδεολογικά ακολουθεί τον Μάο, τον Τσε Γκεβάρα αλλά και τους Βιετκόνγκ. Στόχος τους να αφυπνήσουν τον γερμανικό λαό προκειμένου να εναντιωθεί κατά των Αμερικανών και της πολιτικής τους σε Παλαιστίνη και Βιετνάμ. Η δράση τους περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο απαγωγές, ληστείες, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Σε μία από τις απαγωγές τους αρπάζουν και δολοφονούν τον Χανς Μάρτιν Σλάιερ, πρώην στέλεχος των SS και σημαντικό επιχειρηματία. Ένας από τους ιδρυτές, ο Μπάαντερ σκοτώνεται το 1977 και μετά από 21 χρόνια το 1998 στα γραφεία του Reuters, φτάνει μία προκήρυξη. Στο κείμενο τονίζεται πως η οργάνωση μετά από τόσα χρόνια δράσης διαλύεται.
Ερυθρές Ταξιαρχίες (Brigate Rosse), 1970, Ιταλία
Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είναι μία από τις γνωστότερες οργανώσεις παγκοσμίως. Ιδρύθηκαν από τον Ρενάτο Κούρτσιο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία. Μέλη της ήταν κατά κύριο λόγο μέλη της εργατικής τάξης που δούλευαν σε εργοστάσια. Μία από τις «κορυφαίες» στιγμές της οργάνωσης ήταν η απαγωγή και εν τέλει δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας το 1978, Άλντο Μόρο. Η «επιτυχία» αυτή θα σημάνει και την αρχή του τέλους για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες καθώς η Αστυνομία εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό. Το 1984 έρχεται η διχοτόμηση και το 1989 η σύλληψη των μελών των δύο αυτών μικρότερων οργανώσεων.
Αλ Κάιντα – 1988
Είναι η οργάνωση που μας έχει απασχολήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τον τελευταίο αιώνα. Έβαλε την λέξη «τρομοκρατία» στα χείλη σχεδόν κάθε ανθρώπου στο Δυτικό Ημισφαίριο. Ιδρυτής της ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πρόκειται για μία μουσουλμανική φονταμενταλιστική οργάνωση και αρχικός στόχος της ήταν να πλήξει τις κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου που ήταν φίλα προσκείμενες στην Δύση. Σταδιακά οι εχθροί γίνονται περισσότεροι και η δράση της εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Το 1998 η Αλ Κάιντα έγινε γνωστή στο κοινό από την δολοφονική επίθεση σε σε πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική το 1998 που προκάλεσαν τον θάνατο 224 ανθρώπων αλλά και από την επίθεση στο αμερικανικό θωρηκτό Cole στο λιμάνι του Αντεν στην Υεμένη το 2000, με 17 αμερικανούς ναύτες νεκρούς. Η επίθεση όμως που την χάραξε ανεξίτηλα στο μυαλό κάθε Αμερικανού αλλά και γενικότερα Δυτικού ήταν η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όπου και πέθαναν 2.973 άνθρωποι!
Use Facebook to Comment on this Post