xOrisOria News

Στα €120 δισ. το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ε.Ε. Πηγή:www.capital.gr

Περίπου 120 δισ. ευρώ στοιχίζει, σε ετήσια βάση, η διαφθορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με
έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των υποθέσεων διαφθοράς καταλαμβάνει ο κλάδος υγείας (8 εκατ. υποθέσεις) και ακολουθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι αδειοδοτήσεις, οι εφορίες, η αστυνομία, οι πολεοδομίες, η δικαιοσύνη και τα τελωνεία.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η ανάδυση του Παγόβουνου: Τα προβλήματα διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση των κρατών-μελών της Ε.Ε.» ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το διάστημα 2005-2009 τιμωρήθηκαν συνολικά 69 άτομα για υποθέσεις διαφθοράς αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, 35 τιμωρήθηκαν με επιβολή προστίμου ή κατάθεση ποσού σε κοινωφελές ίδρυμα. 23 από τους παραβάτες τιμωρήθηκαν με φυλάκιση με αναστολή και μόλις τέσσερις καταδικάστηκαν.

Οι ποινές φυλάκισης δεν ξεπέρασαν τα 5 χρόνια, ενώ με ειδικό νόμο οι Γερμανοί διατηρούν απόρρητα τα ονόματα των εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό FBI και να συστήσουμε ειδική υπηρεσία συλλογής φόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά να καταγράφει τη διαφθορά» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι «η διαφθορά στην Ελλάδα στοιχίζει 20 δισ. ευρώ το χρόνο και η γραφειοκρατία αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ.

 «Εαν μπορούσαμε να εξαλείψουμε αυτά τα δύο, που κοστίζουν 30-35 δισ. ευρώ δεν θα είχαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής.

«Στη χώρα μας παλεύουμε με ανεμόμυλους, αφήνοντας ανενόχλητη τη διαφθορά. Είμαστε 94 στην παγκόσμια κατάταξη και βρισκόμαστε στην ίδια θέση μαζί με το Τσιμπουτί, την Κολομβία και την Ινδία» ανέφερε ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 «Το διάστημα ¶85-2005 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα 3.430 νόμοι, 17.500 νομοθετικές ρυθμίσεις και 20.580 προεδρικά διατάγματα. Αυτό συναντούνταν στη Σοβιετική Ένωση» σημείωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας.

 «Η τιμωρία δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει να δεχτούμε ότι εκ των πραγμάτων θα έχουμε διαφθορά και να περιορίσουμε τις ευκαιρίες διαφθοράς. Όταν υπάρχει διαφθορά εντός της αγοράς, αυξάνεται η τιμή του προϊόντος.

Πρέπει να αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο κράτος» σχολίασε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Πηγή:www.capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post