Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν το 2012 σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις κατοικιών, οικοπέδων, εργοστασίων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής συνολικού ύψους…
1,5 δισ. ευρώ εφαρμόζοντας σχετικές ρυθμίσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σκοπό να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες.
Από τους φορολογουμένους αυτούς οι 4.307 ήταν οφειλέτες μεγάλων ποσών, της τάξεως των 100.000 ευρώ και άνω.
Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν από οφειλέτες του Δημοσίου μέσα στο 2012, ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 56,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν πέρυσι.
Από το 1,5 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά διαδικασίες δεσμεύσεων και καταθέσεων που κινήθηκαν από τις εφορίες, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.
«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί» είναι το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».
Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να αντιμετωπίζονται με «περισσότερη ευελιξία» οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν εγκαίρως τα χρέη τους προς την εφορία. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί, ειδικά γι’ αυτούς τους οφειλέτες, νέο ευνοϊκότερο καθεστώς ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:
– Εντός του 2012 ζητήθηκαν από τις τράπεζες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ποσών συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για 742 φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες), που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ισόποσου συνολικού ύψους. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλοοφειλέτες, από τους οποίους δεσμεύτηκαν ποσά από 100.000 ευρώ και άνω, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 320 εκατ. ευρώ.
– Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Από τους οφειλέτες αυτούς δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, από τα 1,4 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν με ενέργειες των αρμοδίων εφοριών, το 1,16 δισ. ευρώ, αφορούν σε μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.
Νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κάθε φορολογουμένου. Οι οφειλέτες παρουσιάζοντας στον προϊστάμενο της εφορίας τους στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, θα προτείνουν οι ίδιοι τον αριθμό των δόσεων και τη μηνιαία καταβολή οφειλής στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Με τον τρόπο αυτό, η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κάθε φορολογουμένου και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τηρηθεί μέχρι εξοφλήσεως της υποχρέωσης.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για ελάχιστη μηνιαία δόση ακόμη και μικρότερη των 100 ευρώ αλλά και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη κατά τη διάρκεια του έτους.
Σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων 12.878 οφειλετών του Δημοσίου, προχώρησαν μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε μεγαλύτερη ευελιξία για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.