12 συμβουλές για την ατονία και την κακή διάθεση

Καταπολέμηση ατονίας και πεσμένης διάθεσης
Είναι φυσιολογικό σε όλες τις εποχές να νιώθουμε πεσμένη την ενέργειά μας αλλά και σε διάφορες ώρες της ημέρας. Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;Σήμερα θα δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση της σωματικής και διανοητικής κόπωσης…

Γράφει η εκπαιδευτική- συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Ποιες ώρες της ημέρας είμαστε πιο πεσμένοι;
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον εργασιακό χώρο της 8ωρης εργασίας, έχει παρατηρηθεί ότι γύρω στις 2.15 η ενέργεια των εργαζομένων πέφτει πολύ, με ληθαργικά συμπτώματα να ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους, που αναζητούν λίγη τόνωση της ενέργειας με καφέδες, σνακ ή διάλειμμα για κάπνισμα. Ο οργανισμός μας παράγει μελατονίνη, επίσης ίσως χωνεύουμε αυτό που φάγαμε το μεσημέρι, οπότε η υπνηλία και η κόπωση είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

Πώς μπορούμε να ανεβάσουμε άμεσα ή μακροπρόθεσμα τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας με τρόπο φυσικό; 1. Καθίστε λίγη ώρα στον ήλιο.Ακόμα και στην εργασία σας, βρείτε ένα φωτεινό μέρος και μείνετε για λίγο στο φως, συγκεντρωθείτε και αναπνεύστε βαθιά. Το ηλιακό φως ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών, ουσιών που συνδέονται με την καλή διάθεση. Προσπαθήστε να έχετε όσο περισσότερο φυσικό φως στο χώρο σας.2. Ζητήστε να σας κάνουν μασάζ. Η ανθρώπινη επαφή αυξάνει τις ενδορφίνες αλλά και την αυξητική ορμόνη, υπεύθυνη για τις επιδιορθώσεις των κατεστραμμένων κυττάρων μας και κάθε ζημιάς του οργανισμού μας. Οι μαλάξεις, όταν γίνονται σωστά, βοηθούν τους πιασμένους μύες και ιδιαίτερα εκείνους (ώμους, αυχένα, σβέρκο) στους οποίους επικάθεται και όλη η ψυχική ένταση και το άγχος, αλλά και που ταλαιπωρούνται τόσο από τη δουλειά γραφείου, ιδίως όταν δεν τηρούμε σωστή στάση σώματος.

3. Ασκηθείτε: η σωματική άσκηση, όπως είναι ο χορός, ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών και φυσικά βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση και μας ‘ξυπνάει’ πολύ περισσότερο από το να καταναλώσουμε ένα σνακ. Αν δεν μπορείτε τη δεδομένη στιγμή ούτε καν να ανεβείτε μερικά σκαλοπάτια ή να περπατήσετε λίγο, τότε προσπαθήστε να τεντωσετε καλά τα άκρα σας.

4. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή: η σωστή αναπνοή είναι σημαντική για την αποβολή τοξινών από το σώμα μας (μόνο το 30% των τοξίνων αποβάλλεται από το πεπτικό μας σύστημα). Επίσης, οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και πέφτει η αρτηριακή πίεση. Μια καλή αναπνοή (αργή, βαθιά, ρυθμική) μπορεί να καθαρίσει το μυαλό και να μας ηρεμήσει.

5. Χρησιμοποιείστε στην καθημερινότητά σας αρώματα: έρευνες δείχνουν ότι ο ερεθισμός της όσφρησης ενεργοποιεί το λιμβικό σύστημα στον εγκέφαλο (διάθεση, μνήμη). Χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια, για να αποφύγετε την εισπνοή ανθυγιεινών τεχνητών αρωμάτων.

6. Πάρτε στον εαυτό σας πολύχρωμα λουλούδια! Μια έρευνα έδειξε ότι οι επιδόσεις εργαζομένων που κάθονταν δίπλα σε ένα φρέσκο ανθισμένο μπουκέτο ήταν καλύτερες και οι εργαζόμενοι αυτοί ένιωθαν πιο χαλαροί.

7. Πιείτε την ενδεδειγμένη ποσότητα νερού: η κούραση, η ατονία και οι πονοκέφαλοι οφείλονται συχνά στην αφυδάτωση. Μην περιμένετε να νιώσετε δίψα, η δίψα είναι σήμα ότι έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται ο οργανισμός.

8. Εξαερίστε καλά το χώρο σας: οι υπολογιστές, τα καθαριστικά προϊόντα, οι συνθετικές μοκέτες, τα πλαστικά έπιπλα, οι ηλεκτρικές συσκευές, φορτίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, απελευθερώνοντας χημικά στον αέρα τα οποία μας κάνουν δυσλειτουργικούς, κουρασμένους και φυσικά μακροπρόθεσμα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

9. Στάση σώματος: ακόμα κι αν κάνετε καθιστική εργασία, φροντίστε να ακουμπάτε την πλάτη στο κάθισμα, να μη σκυβετε τον αυχένα και να έχετε ένα ειδικό υποπόδιο για τα πέλματα (μειώνει την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης).

10. Υγιεινό σνακ: όταν είσαστε κουρασμένοι, όσο κι αν σας ελκύει το να φάτε κάτι γλυκό ή λιπαρό, θα παρατηρήσετε ότι θα σας κάνει ακόμα πιο ληθαργικούς και ίσως να θέλετε να καταναλώσετε κι άλλο. Αντίθετα, ένα σνακ όπως είναι ένα τραγανό φρούτο, θα σας τονώσει πραγματικά.

11. Υπνάκος: αν μπορείτε, έστω και 10 λεπτά ύπνου ανανεώνουν τον οργανισμό και αναζωογονούν μυαλό και σώμα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *