Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει παροχές βασιζόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα και χαλαρώνει την πίεση προς τους έχοντες καθώς καλύπτονται οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα, επιστρέφει η τρόικα για να κλείσει το χάσμα των 1,2 δισ. που τη χωρίζουν από….
την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υποβληθεί η έκθεση που θα χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο ή εξυπηρετήσιμο.
Η ελληνική κυβέρνηση αρχικά δια στόματος του Γιάννη Στουρνάρα είχε τοποθετηθεί υπέρ της γερμανικής προσέγγισης για το χρέος προσεγγίζοντας τον όρο εξυπηρετήσημο, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι για να μπορέσει να συμμετάσχει στην καταβολή των επόμενων δόσεων θα πρέπει να χαρακτηριστεί βιώσιμο. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δυο ερμηνειών είναι λεπτές και μεταβάλλονται κατά το δοκούν.
Στην πραγματικότητα όμως η μάχη είναι σαφές ότι δίνεται για τη συμμετοχή ή όχι του επίσημου τομέα σε μια νέα διαδικασία μείωσης του ελληνικού χρέους OSI. Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτη τη φάση αποφεύγει να πάρει θέση, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ισχυρή διαφωνία μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα.
Αίσθηση προκάλεσαν στο ΔΝΤ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπυ χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο, καθώς κάτι τέτοιο θέτει νέες βάσεις για τη διαπραγμάτευση, καθώς το Ταμείο δεν το θεωρεί βιώσιμο σε αυτή τη φάση. Στο ΔΝΤ επιμένουν ότι για να χαρακτηριστεί βιώσιμο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πράξουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θέμα επί του οποίου τοποθετήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…
Αν και στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στα τεχνικά σημεία ώστε να μπορέσουν γεφυρώσουν το χάσμα και να αποφύγουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην τρόικα επιμένουν ότι για να συμβεί αυτό πρέπει:
-να επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, μέτρο που θα απέφερε αυτομάτως επιπλέον έσοδα της τάξης των 300 εκατ.,
-να αξιολογηθεί πλήρως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, απ όπου αναμένονται πρόσθετα έσοδα της τάξης των 400 εκατ.
-τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής υπολογίζεται να αποφέρουν περί τα 400 εκατ. αν ο ελεγκτικός μηχανισμός κυνηγίσει και τις offshore.
Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Εκτός όμως από το χάσμα των 1,2 δσ. η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, το οποί με μετριοπαθείς υπολογισμούς φτάνει 13-14 δισ. ευρώ μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία επ αυτού τότε θα επέλθει σύγκρουση, το ΔΝΤ θα αρνηθεί να εκταμιεύσει τις δόσεις και η Ευρώπη θα πρέπει είτε να εγκρίνει πρόσθετα κεφάλαια από τους μηχανισμούς σταθερότητας είτε θα ανοίξει η συζήτηση για κούρεμα.
Αυτο το σενάριο μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως έχει φανεί και από τα τελευταια δημοσιεύματα των media σε διεθνές επίπεδο, η επαναφορά σεναρίων Grexit και σκληρών διαπραγματεύσεων εδράζεται ακριβώς σε αυτό το σημείο.
Sofokleousin
Use Facebook to Comment on this Post