Όλα τα νεότερα δεδομένα για τον διαβήτη στο 13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης, συνδυαστικά με την παχυσαρκία, καθώς και όλα τα…

νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του και των επιπλοκών που προκαλεί, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του 13ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου (27-31 Μαρτίου, Αθήνα).

Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, από 50 εκατομμύρια το 1980 σε 350 εκατομμύρια σήμερα. Δυστυχώς, οι προγνώσεις για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι την προσεχή 15ετία ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε περίπου 900 χιλιάδες, δηλαδή το 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, ο αριθμός των διαβητικών και στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο, σε παιδιά και εφήβους, ενώ ο διαβήτη τύπου ΙΙ προσβάλλει πλέον όλο και νεότερα άτομα.

Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά μια 15ετία. Δηλαδή, ο διαβήτης γηράσκει την καρδιά, τονίζουν οι επιστήμονες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν όλα τα τελευταία δεδομένα για την ασθένεια και τις επιπλοκές της, καθώς και οι νέες ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την βέλτιστη αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενή.

Ειδικότερα, στις αναθεωρημένες οδηγίες κυριαρχεί η εξατομίκευση της θεραπείας, η ανάγκη ενημέρωσης του ασθενή, καθώς και η συμμετοχή του –μαζί με τον γιατρό του- στη λήψη της απόφασης για την θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις όλων των νέων δεδομένων για την ασφάλεια και εξέλιξη των νέων φαρμακευτικών αντιδιαβητικών αγωγών, δηλαδή των ινκρετινικών αγωγών. Φαίνεται ότι οι νέες αυτές αγωγές (αγωνιστές GLP-1 και αναστολείς DPP-4) είναι εξαιρετικά ασφαλείς, χωρίς σημαντικές παρενέργειες, ενώ υπάρχουν εξελίξεις στη θεραπευτική στρατηγική καθώς αναπτύσσονται νέα μόρια ινκρετινικών αγωγών, μόρια μακράς διάρκειας δράσης (αγωνιστές GLP-1 ή αναστολείς DPP-4 εβδομαδιαίας διάρκειας δράσης). Θα παρουσιαστούν επίσης νέα μόρια GLP-1 βραχείας δράσης (λιξισενατίδη) με καλύτερη δράση στα μεταγευματικά σάκχαρα. Ενθαρρυντικά είναι και τα δεδομένα από την συγχορήγηση ινσουλίνης και ινκρετινικών αγωγών όσον αφορά την αποτελεσματική ρύθμιση των υπογλυκαιμιών, και την μη αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέλος, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελιγμένες αντλίες χορήγησης ινσουλίνης που σε συνδυασμό με τους αισθητήρες (sensors) γλυκόζης καθιστούν τις αντλίες εξαιρετικά αποτελεσματικές και λειτουργικές. Επίσης θα παρουσιασθούν τα νέα δεδομένα που οδηγούν στη κοντινή πραγματικότητα του βιοτεχνητού παγκρέατος.

Αισιοδοξία δημιουργεί πάντως το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν συνολικά 120 αμιγώς ελληνικές μελέτες, από διάφορα διαβητολογικά κέντρα της χώρας.

Ειδικότερα, μελέτες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο νέων πολυμορφισμών (αλλαγές στην αλληλουχία του DNA) που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης συσχετίζει τον πολυμορφισμό CC-2 με την εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Από κοινού μελέτη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του «Τζανείου» Νοσοκομείου Πειραιά δείχνει ότι, η καρδιακή μαγνητική τομογραφία κόπωσης ανιχνεύει πρώιμες αλλαγές στην αιμάτωση του μυοκαρδίου και πρώιμες αλλαγές της στεφανιαίας νόσου σε ασυμπτωματικούς πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι. Επίσης, η υψηλή TSH και η θυρεοειδική αυτονοσία στα πρώιμα στάδια κύησης σχετίζονται με τετραπλάσιο κίνδυνο διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μελέτη του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου Κρήτης και της Ιατρική Σχολή Κρήτης.

Τέλος, μελέτη των Νοσοκομείων «Λαϊκό» και «Τζάνειο» που εστίασε στο οικονομικό κόστος του διαβήτη δείχνει ότι, από το 2006 στο 2012 το κόστος θεραπείας για την υπεργλυκαιμία αυξήθηκε σε 601 ευρώ/ασθενή/έτος, έναντι 391 ευρώ (το 2006). Το συνολικό κόστος της ασθένειας αυξήθηκε στα 1.237 έναντι 1.122 ευρώ.

Σε μελέτη των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας «Αρεταίειου» Νοσοκομείου για την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη διαπιστώθηκε ότι: το 13% θεωρεί την ποιότητα περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ ικανοποιητική, το 34% μέτρια και το 47% κακή έως απαράδεκτη. Το 53% πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα διατροφής και το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την προμήθεια φαρμακευτικών αγωγών και αναλώσιμων υλικών.

health.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *