Πάρε να έχεις «ανεπτυγμένη ελληνική οικονομία» κερδισμένη από τις «μάχες» των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου… Έτσι, γιατί μόνο με αυτούς στο τιμόνι η Ελλάδα πάει μπροστά…
Ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο τον Αύγουστο οι φόροι και τα πρόστιμα που δεν καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στο ποσό των 8,65 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τον Αύγουστο οφείλεται:
• Στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Στις πολλαπλές υποχρεώσεις των φορολογούμενων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.
• Στο γεγονός ότι τον Αύγουστο οι περισσότεροι φορολογούμενοι πηγαίνουν διακοπές και αφήνουν τις υποχρεώσεις για τον επόμενο μήνα.
Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να φέρει γρηγορότερα, εφόσον βέβαια λάβει το πράσινο φως από την τρόικα, το σχέδιο για την αύξηση των δόσεων σε 48, 72 ή 100 όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 48 έως και 72 μηνιαίες δόσεις και με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής των οφειλών να μηδενίζονται – διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Για τις ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι, ανάπηροι και χαμηλοσυνταξιούχοι) θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Η νέα αυτή ρύθμιση θα αφορά τόσο τις λεγόμενες «παλαιές» οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν πριν από την 1η-1-2013, όσο και τις νέες, που προέκυψαν μετά την ημερομηνία αυτή.
Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή, προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για τα παλαιά χρέη (όσα κατέστησαν ληξιπρόθεσμα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013) και διαφορετική για τα νέα, για τα οποία ισχύει η «πάγια ρύθμιση» που περιορίζει τις μηνιαίες δόσεις το πολύ μέχρι 12 και η οποία επί της ουσίας είναι ανενεργή. Σημειώνεται ότι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο επιβαρύνονται πλέον με «τσουχτερά» πρόστιμα και τόκους. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα (που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
• Από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 8,654 δισ ευρώ, τα οποία προστίθενται στο stock των 60,5 δισ. ευρώ των παλαιότερων οφειλών.
• Από τις νέες οφειλές (8,654 δισ. ευρώ), η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος του έτους το 25% των ανωτέρω οφειλών. Μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί το 13,2% και συγκεκριμένα 1,1 δισ. ευρώ
• Οι παλαιές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 60,5 δισ. ευρώ. Στο οκτάμηνο έχουν εισπραχθεί από τα παλαιά χρέη περί τα 1,23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ
• Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) φθάνουν τα 69,2 δισ. ευρώ.
kathimerini