«Μαχαίρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από 15 Μαΐου

Μειώσεις μισθών που φτάνουν σε ποσοστό έως και το 35% -για ορισμένες κατηγορίες- θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου για ένα…

και πλέον εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής» μπαίνει σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του μήνα παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αμοιβές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου, αν δεν υπογραφεί νέα μέχρι 14 Μαΐου, τότε από την επομένη και μετά οι εργοδότες τότε δεν υποχρεώνονται από το νόμο να καταβάλουν όλα τους τα επιδόματα εκτός από τέσσερα. Χωρίς νέα σύμβαση, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις που φτάνουν και το 30% με 35%, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο «Τύπος της Κυριακής» υπογραμμίζει ότι ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ.

Σε περίπτωση ατομικής διαπραγμάτευσης, μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αμοιβών, με όρια από 586 ευρώ, μέχρι 5.586 ευρώ ανάλογα με το τι θέλει από τον κάθε υπάλληλο. Δεν υπάρχει δηλαδή οριζόντιο σύστημα αμοιβών, αλλά οι αποδοχές καθορίζονται στην ουσία ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και με τις ικανότητες των υπαλλήλων της να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες-απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.e-volos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *