xOrisOria News

Μόλις 1,5 δισ εισπράχθηκαν από αυθαίρετα και ημιυπαίθριους

 Προς αναζήτηση ισχυρών κινήτρων που θα τονώσουν τα έσοδα από τις πολεοδομικές παραβάσεις και θα οδηγήσουν στο ταμείο τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγες εβδομάδες πριν την θεσμοθέτηση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.


 Η εμπειρία έδειξε ότι ο νόμος έχει δυναμική αλλά η καταιγίδα των φόρων που πλήττει τα ακίνητα βραχυκυκλώνει ακόμη και με τις πιο γενναιόδωρες παροχές.

Θα απαιτηθούν μεγάλες εκπτώσεις αλλά και ένα ρεαλιστικό και συνταγματικά αποδεκτό αίσθημα νομιμοποίησης, προκειμένου η δυναμική αυτή να μεταφραστεί σε νούμερα και αύξηση εσόδων. Το υπουργείου Περιβάλλοντος υπόσχεται και τα δύο όμως τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Επί του παρόντος το ταμείο των δημοσίων εσόδων από τους δύο νόμους για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων (ημιυπαίθριους-αυθαίρετα) είναι κατώτερο των προσδοκιών καθώς οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών το Μάιο του 2011 που προετοίμαζαν το νόμο, απέβλεπαν σε έσοδα μόνο από τα αυθαίρετα από 2 έως 4 δισ. ευρώ!

Την μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πράσινο Ταμείο, απέφερε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους που μετρά ήδη διόμιση χρόνια ζωής (λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα αυθαίρετα για τα οποία ως τον Νοέμβριο του 2012 είχαν συγκεντρωθεί μόλις 480 εκ. ευρώ.

 Παρά τις υψηλές προσδοκίες των τελευταίων κυβερνήσεων ότι οι πολίτες θα εκμεταλλευτούν την περίοδο χάριτος από 30 έως 40 χρόνια που έδιναν οι δύο νόμοι, η εισπρακτική λογική των διατάξεων προσέκρουσε στον ύφαλο της οικονομικής κατάρρευσης με αποτέλεσμα τα έσοδα να… καθιζήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Πράσινου Ταμείου» στο οποίο συγκεντρώνονται εκτός από τα αυθαίρετα και οι πόροι από το Ταμείο Δασών, το Γαλάζιο Ταμείο (από τα πρόστιμα για τη θαλάσσια ρύπανση) κ.α, από τις αρχές του 2012 έως το τέλος Νοεμβρίου τα έσοδα και από δυο πολεοδομικές παραβάσεις ανήλθαν σε 601,3 εκ. ευρώ.

 Το α΄εξάμηνο του 2012 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν η πιο «παραγωγική» περίοδος από εισπρακτικής απόψεως καθώς από το καλοκαίρι και μετά, οι ρυθμοί εσόδων έπεσαν.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εικόνα αυτή αφενός στην έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των νοικοκυριών που οδήγησε τους τελευταίους μήνες σε εκπτώσεις διευκόλυνσης, αφετέρου στην προσμονή για το νέο νόμο των αυθαιρέτων που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί θα διοχετευτεί στο δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα οι πόροι που μένουν στο Πράσινο Ταμείο (το 2,5% αυτών) για να χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δράσεις (αναπλάσεις, κοινόχρηστους χώρους, προστασία δασών κ.α) να πέφτουν κάτω από τα 50 εκ. ευρώ.

Πηγή:  newmoney.g

Use Facebook to Comment on this Post