Καταργούνται μέχρι την άνοιξη 1.700 φορείς του Δημοσίου

Περισσότεροι από 1.700 οργανισμοί, φορείς και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου…
θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την ερχόμενη άνοιξη. Το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση οκτώ φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο.

Αυτό αποτυπώνεται σε σχετικό σχέδιο νόμου, η συζήτηση του οποίου, ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψήφισή του. Με το ίδιο νομοσχέδιο συγκροτείται Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης η διαδικασία αναδιαρθρώσεων στο κράτος «θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση για τη συγχώνευση ή κατάργηση και άλλων 1.500 περίπου φορέων ή οργανισμών του Δημοσίου».

Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, προτίθεται να διατηρήσει μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον Έλληνα φορολογούμενο».

Η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων αφορά 4.514 εργαζόμενους. Εξ αυτών μετακινούνται οι 3.695: 5 (ΙΟΚ), 28+364 (ΤΔΠΕΑΕ), 218 (ΟΤΕΚ), 4 (ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ), 103 (ΕΣΥΔ, ΕΛΟΤ, ΕΙΜ), 132 (ΚΕΤΕΑΘ), 78 (ΕΚΚΕ), 362 (ΦΔΠΠ), 2320 (ΜΚΦ), 17 (ΚΑΦ), 13 (ΕΠΑ), 51 (HELEXPO). Οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του ΕΙΕ και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ.

Οι εργαζόμενοι όπως είπε ο υπουργός, τόσο όσοι δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.

Η μόνη περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είναι η ένταξη του ΕΚΚΕ στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (69 μόνιμοι υπάλληλοι), λόγω ενοποίησης με ΝΠΙΔ και δημιουργίας νέου προσώπου ιδιωτικού δικαίου.

Αντιδράσεις

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

«Ανοίγετε το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, Κάνετε συνεχώς πραξικοπήματα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.

«Η ρύθμιση για τον γενικό γραμματέα συντονισμού συντάχθηκε σύμφωνα με τις επιλογές του μνημονίου γιατί δεν θέλουν να λειτουργεί η Βουλή αλλά να κυβερνά η καγκελαρία», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νώντας Μαριάς.

«Η όλη συζήτηση γίνεται περί όνου σκιάς. Δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά αντισυνταγματική και παράνομη είναι η ίδια η κυβέρνηση γιατί παραβιάζει τη βούληση και τη θέληση του λαού», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για σειρά κατάφορων παραβιάσεων του συντάγματος και για στοχευμένες αντιλαϊκές πολιτικές ενώ ενστάσεις για τον νέο θεσμό του Γενικού γραμματέα εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *