xOrisOria News

Στο 180% το δημόσιο χρέος – προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ

Στο 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 321 δισ. ευρώ, σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου…

εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού το ξέσπασμα της κρίσης.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 όποτε ήταν 303 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός και διαφορετικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σημειώνεται ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι –προεξάρχοντος του Βερολίνου- βρίσκονται σε σύγκρουση για το αν το ελληνικό χρέος χρειάζεται «κούρεμα» για να ανακάμψει οριστικά η χώρα και να επιστρέψει στις αγορές, με το Ταμείο να προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη προκρίνουν ως βέλτιστη λύση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως ελάφρυνση των τόκων μέσω της μείωσης των επιτοκίων.

Δεν είναι αναγκαίο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υποστήριξαν πάντως από την πλευρά τους οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μειώσουν τους τόκους που πληρώνει η χώρα για τα διμερή δάνεια εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου του 2012.

«Με βάση την απόφαση του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η Ελλάδα θα μπορέσει να ωφεληθεί από περαιτέρω μείωση των, ήδη σημαντικά μειωμένων, πληρωμών τόκων για την εξυπηρέτηση του εναπομένοντος δημοσίου χρέους, κάτι που δεν αποτελεί αναδιάρθρωση» σημειώνεται στο δελτίο.

«Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αν υπάρχει ισχυρή παραγωγική δυνατότητα και το 130% δεν είναι κίνδυνος, μπορεί όμως να είσαι και στο 60% και να έχεις προβλήματα όπως η Αργεντινή. Η δυναμική μιας οικονομίας είναι ο κύριος παράγοντας του χρέους» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Μάρδας.

«Ολλανδία και Φινλανδία έχουν συνδέσει την δανειοδότηση της Ελλάδας με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» διευκρίνισε.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post