xOrisOria News

Εικόνες από την Ελλάδα του 1893 φέρνει η «Γκόλφω» στο Εθνικό Θέατρο

Με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο για να παρουσιάσει μια τραγική ερωτική ιστορία με την παράσταση «Γκόλφω».

Μετά το «Συρανό ντε Μπερζεράκ» καταπιάνεται σκηνοθετικά με το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου που ανεβαίνει στις…
6 Μαρτίου στο Θέατρο Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τα «Κόκκινα Φανάρια».

Η παράσταση μεταφέρει τα κοινό στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Ετσι η κοπέλα αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν.

Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν – σε διαφορετικές ηλικίες – η Εύη Σαουλίδου, η Λυδία Φωτοπούλου, η Αλίκη Αλεξανδράκη, ο Χάρης Φραγκούλης, ο Νίκος Καραθάνος και ο Γιάννης Βογιατζής.

Η «Γκόλφω» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στην Ακράτα από ερασιτέχνες. το 1938 Έλληνες αυτοεξόριστοι στο Παρίσι την παρουσίασαν στο θέατρο Champs Elysées με το σκεπτικό ότι η παράσταση ενός έργου – με την ευρύτατη λαϊκή απήχηση – θ’ αποτελούσε ένα είδος διαμαρτυρίας στη δικτατορία του Μεταξά. Το 1955 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο για πρώτη φορά, ενώ είναι ένα από τα μοτίβα στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος».

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι Μαρία Διακοπαναγιώτη, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και η κίνηση της Αμάλιας Μπένετ.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post