Τη στρατηγική και τις κινήσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους σε σχέση με εκείνους που …
αναλογούν στα έσοδά τους συζήτησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι Ηγέτες στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Πρακτικές στις οποίες έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Apple, η ηγεσία της οποίας κατέθεσε χθες ενώπιον του αμερικάνικου Κογκρέσου.
Στην υπόθεση της «φοροδιαφυγής» εμπλέκονται αρκετές εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας, όπως βέβαια και άλλα γνωστά ονόματα από άλλους κλάδους (π.χ. η αλυσίδα Starbucks). Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι χάρη στα παράθυρα που εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες διαφεύγουν από φορολόγηση συνολικά έσοδα ύψους 1 τρισ. δολαρίων το χρόνο.
Όσον αφορά τις υποθέσεις που αφορούν εταιρείες τεχνολογίες οι περιπτώσεις, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο Reuters είναι οι εξής:
Apple
Χάρη στην offshore εταιρεία που είχε δημιουργήσει στην Ιρλανδία η Apple είχε τη δυνατότητα να φορολογήσει με φόρο μικρότερο του 2% έσοδα αξίας 74 δισ. δολαρίων, εκμεταλλευόμενη ειδική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Χωρίς να διαθέτει προσωπικό, η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσε απευθείας από τη βάση της Apple στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τις έρευνες οι οποίες την έφεραν αντιμέτωπη με την επιτροπή του Κογκρέσου. Εφόσον το ποσό των 74 δισ. τιμολογούνταν στην μητρική εταιρεία ο φόρος που αναλογεί αγγίζει το 35%.
Μόνο στην Αγγλία η αμερικάνικη εταιρεία είχε συνολικό τζίρο 16 δισ. δολαρίων από το 2006 έως το 2011, όμως ο φόρος που πλήρωσε στο βρετανικό δημόσιο άγγιξε τα 16 εκατομμύρια, καθώς η Google ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει αντιπροσώπευση στο χώρο των πωλήσεων στη συγκεκριμένη χώρα. Βέβαια η έρευνα του Reuters δείχνει ότι αρκετά άτομα από το προσωπικό της εμπλέκονται ή φαίνεται να εμπλέκονται σε πωλήσεις.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ενώ έλληνες αντιπρόσωποι της google απαντούν σε ερωτήματα των πελατών τους από την Ελλάδα στην έδρα τους στην Ιρλανδία και με αυτόν τον τρόπο τεράστια έσοδα της από διαφήμιση στο διαδίκτυο προσμετρούνται στην Ιρλανδία και όχι στην Ελλάδα. Μόνο όσοι επιλέγουν το δρόμο της προώθησης της ιστοσελίδας τους στα οργανικά φυσικά αποτελέσματα απευθύνονται σε έλληνες επαγγελματίες του είδους
Amazon
Η βάση της Amazon για τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη είναι το Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα ο συνολικός τζίρος που πραγματοποιεί η εταιρεία στη Γηραιά Ήπειρο να φορολογείται εκεί. Η έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο μέσος φόρος που πλήρωνε η Amazon άγγιζε το 5,3%, πολύ μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε να πληρώσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η πρακτική της Amazon κέντρισε το ενδιαφέρον και των αμερικάνικων φορολογικών αρχών, οι οποίες ζήτησαν πρόσφατα από την αμερικάνικη εταιρεία «έκτακτη εισφορά» 1,5 δισ. δολάρια.
Αν σήμερα η κατασκευή eshop και η κατασκευή web site θεωρούνται must είναι το Amazon ένας από τους μπροστάρηδες της τάσης αυτής με την τεράστια οικονομική του επιτυχία/
Vodafone Group
O βρετανικός Όμιλος έχει κατηγορηθεί ότι μεταφέρει κέρδος στη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο, μειώνοντας σταδιακά το ποσό σε φόρο που πληρώνει στη Μεγάλη Βρετανία. Το ειδησεογραφικό δίκτυο θεωρεί ότι ποσό ύψους 1 δισ. βρετανικών λιρών διαφεύγει κατά τα τελευταία 16 χρόνια από τις βρετανικές φορολογικές αρχές.
Use Facebook to Comment on this Post