«Άδειασμα» πρώτου μεγέθους είναι αυτό στον Αντώνη Σαμαρά από τον ίδιο του κ. Καραμανλή και βέβαια τους «καραμανλικούς» βουλευτές που φέρονται να… σηκώνουν τα χέρια ψηλά με την εμμονή του πρωθυπουργού στα περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Του το λένε οι Ευρωπαίοι, Μέρκελ, Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, του το λέει το ΔΝΤ μέσω της Λαγκάρντ του το λέει τώρα και ο Κ. Καραμανλής πώς έξοδος από το μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει για την Ελλάδα, αλλά ο Α. Σαμαράς επιμένει να πιστεύει σε ένα όνειρο. Και καλά όταν πρόκειται για προσωπικά πιστεύω, όταν όμως αυτά αφορούν στον ελληνικό λαό καταντούν επικίνδυνα.
Ο Κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε σε φιλικό περιβάλλον για το αν η χώρα θα βγει από το μνημόνιο απάντησε: «Ούτε σε 20 χρόνια! Οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους, οπότε μιας μορφής επιτήρηση θα υπάρχει πάντα. Αν θα λέγεται τρόικα, ΔΝΤ, Ταμείο Αρωγής, μικρή σημασία έχει». Και αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά είναι προϋποθέσεις τις οποίες έχει υπογράψει ο κ. Σαμαράς.
«Δεν πείθεται ο κόσμος πια από την επιμονή Σαμαρά στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο», προσθέτει ο κ. Καραμανλής ρίχνοντας ένα ηχηρό εσωκομματικό «χαστούκι» στον νυν πρόεδρο που κατά τα άλλα δεν βλέπει να αμφισβητείται ιδιαίτερα το κ. Σαμαράς και πιστεύει πώς η ΝΔ θα καταγράψει στις εκλογές ένας αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Εδώ που τα λέμε όμως τα πράγματα κανείς δεν περίμενε και τη συντριβή του ίδιου του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009 απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Επιλογή πάντως που πλήρωσε ακριβά ο Ελληνικός λαός και θα πληρώνει για γενιές ακόμη αφού ο ΓΑΠ είναι ο άνθρωπος που «άνοιξε» την πόρτα στο ΔΝΤ.
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή, εμπλέκεται διαρκώς στα σενάρια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει μέσα του ότι δεν τον ενδιαφέρει τέτοιου είδους ρόλος με όποιες προϋποθέσεις: Ούτε καν με αυξημένες αρμοδιότητες, ούτε με απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό.
«Εγώ τελείωσα με αυτά» φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες, όταν του αναφέρουν συνεχώς σχετικά δημοσιεύματα. «Να βοηθήσω, όσο μπορώ, την παράταξη, ναι. Αλλά, όλα τα άλλα, δεν με ενδιαφέρουν» φέρεται να εκμυστηρεύεται επίσης, σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός, δείχνοντας όσο ποτέ αποφασισμένος.
Δηλώνει επίσης πώς δεν «βλέπει» εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, θεωρώντας ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν εύκολα την προεδρική πλειοψηφία των 180.
Ωστόσο, κύκλος συνομιλητών του Καραμανλή, πιστεύει πώς θα ήταν προσφορότερο να επιλέξει ο Σαμαράς έναν υποψήφιο με παραταξιακή συνείδηση που θα συσπείρωνε κατά το δυνατόν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και δείχνουν προς την κατεύθυνση του Πέτρου Μολυβιάτη ή του Σταύρου Δήμα, αλλά τονίζουν πώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Αυτό πάντως μπορεί να ερμηνευτεί και ως μήνυμα προς τον Σαμαρά να μην ακολουθήσει τον Ε. Βενιζέλο, του οποίου έχει καταστεί έρμαιο και επιλέξει κάποιον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας «διακομματικό», γιατί τότε η ΝΔ θα ψάχνει να βρει τους βουλευτές να ψηφίσουν.
Το σενάριο να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε προεδρική εκλογή αν «φύγουν» Σαμαράς-Βενιζέλος και αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός στα πρότυπα του Νοεμβρίου του 2011 με την παραίτηση Παπανδρέου και την πρωθυπουργία Παπαδήμου, μοιάζει επιστημονικής φαντασίας κατά τους συνομιλητές του κ. Καραμανλή.
Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού έτσι όπως το πάει ο Α. Σαμαράς και αν δεν γίνουν τελικώς εκλογές το Νοέμβριο, το Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να «χτυπήσει» ακόμη και αυτοδυναμία. Άρα γιατί να συναινέσει σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση;