Βερολίνο: Η Τρόικα λέει ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του 2012

Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της για το 2012, σύμφωνα με την Τρόικα και αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση, όπως υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι…
οι χώρες που θα επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα έχουν και περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Με βάση το πρακτορείο Dow Jones Newswires και απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία από την Τρόικα θα εμφανίσουν ότι η Αθήνα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος διεθνούς βοήθειας και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης από τους δανειστές της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το εν λόγω έγγραφο παρουσιάστηκε σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο με στόχο την ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Φεβρουαρίου, όπως και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη ημέρα. Βάσει του πρακτορείου οι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημέρωσαν το Eurogroup για την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.

«Θεωρείται ότι οι στόχοι του προγράμματος για το 2012 έχουν επιτευχθεί», ανέφερε η Τρόικα στο Eurogroup σύμφωνα με το έγγραφο. «Η Τρόικα θεωρεί ότι η Ελλάδα πορεύεται καλώς στην πορεία για την επίτευξη του στόχου το Φεβρουάριο, για την καταβολή της επόμενης δόσης», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως η δόση των 2,8 δισ. ευρώ εγκρίθηκε το Δεκέμβριο και τελούσε εν αναμονή της εκπλήρωσης των στόχων του 2012, ενώ για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει το Euro Working Group στις 21 Φεβρουαρίου.

Όλι Ρεν: Υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον χρόνος

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν από την άλλη σε δηλώσεις τους σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, σημείωσε οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προσπάθειες τους και να δοθεί ένα τέλος στην κρίση.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσουν με τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επανέλαβε, ωστόσο, πως αν οι χώρες αυτές βιώνουν μια απότομη πτώση της ανάπτυξης που εκτροχιάζει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων σχετικά με το έλλειμμα, τότε, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να τους δοθεί επιπλέον χρόνος.

Η Κομισιόν θα «λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες προκλήσεις του κάθε κράτους μέλους. Μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το έλλειμμά της, εάν προχωρά στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμά της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, ακόμη, άσκησε κριτική στους αναλυτές και στους οικονομολόγους, τονίζοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κρίση, καθώς καταστρέφουν το κλίμα εμπιστοσύνης στις αποφάσεις και στις πολιτικές της Κομισιόν.

«Γνωρίζετε, ότι εάν οι αναλύσεις λένε πως οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι λάθος, τότε κάποιοι αδύναμοι θα αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών», ανέφερε.

Deutsche Bank: Τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα το 2013

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμά η Deutsche Bank το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα, αφού τον επόμενο χρόνο αναμένεται η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, έστω και αν αυτή είναι οριακή.

Σύνφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η ύφεση φέτος στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ενώ με βάση τις προβλέψεις τρους τον επόμενο χρόνο η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,9%.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η Deutsche Bank σχολιάζει πως παρά τη συρρίκνωσή του κατά 6%, υπάρχουν ορισμένα σημάδια βελτίωσης καθώς η συρρίκνωση ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2011.

Πηγή: protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *